Tudomány

Fennmaradni látszik Darwin légykapója a Galápagos-szigeteken

A projekt keretében három év alatt huszonegy fiókát telepítettek be a helyi populáció megerősítésére

Rekordszámú fiókája született a kihalás fenyegette, Darwin légykapójaként emlegett élénkpiros királygébicsfélének a galápagosi Santa Cruz-szigeten, ahol már csak 15 felnőtt pár fészkel.

Fennmaradni látszik Darwin légykapója a Galápagos-szigeteken
Fennmaradni látszik Darwin légykapója a Galápagos-szigeteken
Fotó: AFP/Parque Nacional Galapagos/Handout

A madárfészkekben idén 12 fióka kelt ki, több, mint korábban bármikor a helyi fajmegőrzési program 2018-as kezdete óta – közölte csütörtökön a Galápagosi Nemzeti Park. A tucatnyi légykapófióka hat fészekből származik.

A példátlan idei szaporulat garantálja, hogy fennmarad a kis cinóbervörös légykapó (little vermilion flycatcher) Santa Cruz-i populációja, amely egy nagy magasságban fekvő erdőben él a szigeten – közölte Danny Rueda, a nemzeti park igazgatója.

Az élénkvörös madarat, amelynek tudományos neve Pyrocephalus nanus, spanyolul kis boszorkánymadárnak emlegetik.

Darwin légykapója a Galápagos-szigetek más szigetein is előfordul, de a Santa Cruz-i populáció a kihalás szélére került a korábbi években. „Minden egyes fióka új reményt jelent az IUCN vöröslistáján is szereplő, sebezhető besoroslású madárfaj fennmaradására a szigeten” – mondta Danny Rueda.

A Santa Cruz-i kis cinóbervörös légykapó megmentésére a Charles Darwin Alapítvány, a Bécsi Egyetem és a Galápagos Conservancy nonprofit természetvédelmi szervezet fogott össze. A projekt keretében három év alatt 21 fiókát telepítettek be a helyi populáció megerősítésére.

A projekt részeként megvédik a légykapófészkeket az invazív fajoktól.

A dél-amerikai Ecuador, a szigetcsoport anyaországa, a héten rekordösszegű külföldi adósságelengedésért cserébe vállalt természetvédelmi befektetéseket, köztük azt, hogy évente legalább 12 millió dollárt költ az egyedülálló élővilágú Galápagos-szigetek védelmére.

A királygébicsfélék családjába tartozó Pyrocephalus nanust 1835-ben fedezte fel Charles Darwin angol természettudós. Egy időben a rubinfejű tirannusz (Pyrocephalus rubinus) alfajának tartották, de 2016-ban újabb kutatások eredményeként a Darwin-légykapó visszanyerte önálló fajként élvezett státuszát.

Kapcsolódó írásaink