Tudomány

Már fejlesztik a Hold kommunikációs rendszerét, a navigációhoz is jó lehet

A rendszer első elemei már 2025-ben működésbe léphetnek

Parsec néven emlegeti az amerikai Lockheed Martin azt a rendszert, ami a Holdon élő embereket kötné össze az űrhajóval, valamint a földi bázissal – írta meg a hvg.hu.

Már fejlesztik a Hold kommunikációs rendszerét, a navigációhoz is jó lehet
A Föld a Hold felszínéről
Fotó: NorthFoto

Ha az emberiség valóban szeretné hosszú távon megvetni a lábát a Holdon, akkor szükség lesz egy olyan kommunikációs csatornára, ami megbízható stabilitással köti össze az ottani tudósokat a Földdel. A Lokcheed Martin most épp egy ilyen kommunikációs rendszer kifejlesztésén dolgozik – írta meg a hvg.hu.

A vállalat létrehozott egy céget, a Crescent Space-t, amelynek fő feladata a holdi infrastruktúra kifejlesztése lesz. Ezek közül is a legelső feladat a kommunikáció megoldása. Az erre szánt rendszernek már neve is van: Parsec, és úgy gondolják, hogy kis műholdak segítségével biztosítanák a kapcsolatot a Hold, az űrhajók, valamint a Föld között. Emellett navigációs rendszerként is lehetne használni.

A Lockheed Martin szerint létfontosságú lesz a Holdon élők és dolgozók számára, hogy a kommunikációs és a navigációs kapcsolat biztosított legyen. A Parsec nagyjából úgy működne, mint a Földön a GPS, így az asztronauták pontosan tudnák, hogyan kerülhetik el a Hold felszínén a veszélyes krátereket.

A rendszer első elemei már 2025-ben működésbe léphetnek, a műholdakat pedig a Lockheed Martin fogja biztosítani. A cég szerint a projektet a NASA is felhasználhatja majd – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink