Történelem

Arany Múmiák

Félreértettük az ókori Egyiptom múmiáit?

A múmiák, akárcsak a vérfarkasok, vámpírok és boszorkányok, a népi képzeletben a legendák közé tartoznak. A csillogó sírokban felfedezett, több ezer éve titokzatosan megőrzött, ősi civilizációból származó holttestek gondolata mindig is vonzó volt: a múmiakibontó partikat tartó viktoriánusoktól a Tutanhamon sírjának felfedezését követő 1920-as évekbeli „Tutmániáig” , filmek tárházáig a Hammer Horror filmektől az Indiana Jonesig  – írj cikkében a BBC.com. 
 

Arany Múmiák
Félreértettük az ókori Egyiptom múmiáit?
Fotó: Manchester Museum

Mindezek ismeretében nem csoda, hogy mítoszok és tévhitek bővelkednek velük kapcsolatban. Ám egy brit kiállítás célja az, hogy új megvilágításba helyezze ezt az ősi gyakorlatot, és talán még a perspektívánkat is megváltoztatja ezzel. 

Az Arany Múmiák inkább azokra a lenyűgöző burkolatokra összpontosítanak, amelyeket az egyiptomiak készítettek halottaik számára, hogy abban az örökkévalóságot eltöltsék. 

A múmiák valójában nem a halottak megőrzéséről szóltak, hanem a halottak istenekké alakításáról. A hivalkodóan díszített koporsók és burkolatok nem a benne lévő személyt tükrözik, hanem isteni, idealizált képekkel segítik a szellemet, hogy nagyobb dicsőségben élhessen tovább. A temetkezési istenekhez – Ozirisz férfiistenhez és Hathor női istenhez – kapcsolódó ikonográfia használatával olyan, mintha a balzsamozók megnyugtatnák, hogy igen, ez a személy készen áll a túlvilágra.

Voltam olyan kórházakban, ahol múmiák kerültek a CT-be, és vannak egyiptológusok, orvosbiológiai egyiptológusok és klinikusok, és senki sem ért egyet azzal, hogy mit mutatnak a CT-vizsgálatok – Campbell Price
„Vannak olyan szövegek, amelyek azt mondják, hogy »a halottból isten lesz«, erről szól a mumifikációs folyamat” – hangoztatja Price. „Amikor olyan múmiákat találunk, amelyeket a modern emberek jól megőrzöttnek ítélnek, az inkább tünet lehet, mint szándék.” 

Bizonyíték erre az a tény, hogy a késői kor múmiáinak, gyakran még a szerveiket sem távolították el. Az a tény, hogy a teljes fizikai test gondos megőrzésének biztosítása nem mindig volt a cél vitathatóan azt sugallja, hogy valójában soha nem lehetett az egyetlen vagy a fő szándék – hanem inkább csak egy aspektusa a halál körüli szélesebb rituálénak.

Magában az egyiptológiában is kialakult egy mítosz, miszerint az ókori Egyiptomban rengeteg kísérlet folyt a balzsamozás területén. Néhány generáción keresztül jól csinálták, aztán „elfelejtették”, hogyan kell csinálni - mondja Price mély meggyőződéssel. Ez csak hanyatlik, amíg el nem érik a görög–római korszakot, amikor annyira nem törődnek a belső szervekkel, hogy nem távolítják el a azokat, csak a gyantára csapnak, és széppé teszik kívül.

 A test hosszú távú fizikai megőrzése mindig is egyszerűen kevésbé volt jelentős, mint az elvégzett, rituális aktus, amellyel a testet felkészítették a túlvilágra. 

Körülnézve a kiállításon, az aranyozott álarcokon és ékszereken, a bonyolultan festett hieroglifákon, mintákon és jeleneteken nem lehet nem megdöbbenni, hogy a múmiák még mindig milyen élénkek. Bár ma már vízszintesen vannak kiállítva, a feltételezések szerint ezek a későbbi múmiák valószínűleg függőlegesen álltak, hogy halálukat követően évekig, esetleg nemzedékekig megcsodálják őket – egyfajta „isteni szoborként”. 

„Nem azt mondom, hogy az összes tudományos vizsgálat rossz, és nem szabad megtenni. Csak azt mondom, ez egy lehetőség arra, hogy más szemszögből nézzük az anyagot.”

Meglehetősen világos, hogy az ókori egyiptomiak, akik részt vettek az ehhez hasonló alkotások készítésében, nem akarták, hogy ezeket kicsomagolják – erősíti meg Price. De nem csak az erre való érzékenység befolyásolta a Manchester Múzeum döntéshozatalát: a rendelkezésünkre álló tudomány sem győzi meg túlságosan. „Kórházakban jártam, ahol múmiák kerültek a CT-be, és vannak egyiptológusok, orvosbiológiai egyiptológusok és klinikusok, és senki sem ért egyet azzal, amit a CT-vizsgálatok mutatnak – nevet. Hiszen a CT-vizsgálatokat élő testekre tervezték, nem kiszáradt holttestekre. Ön azt mondhatja, hogy „ez egy egészségügyi állapot bizonyítéka”, és valaki más azt fogja mondani, hogy „nem, ez a mumifikáció hatása”. Valami úgy tűnhet, mint egy elmeszesedett izé vagy egy megkövesedett ding-dong. 

A múmiákat kicsomagoló (gyakran közben elpusztító) nyugati régészek hagyatéka a gyarmati jogosultságot is magában hordozza – a viktoriánus korúaktól, akik hátborzongató szórakozást készítettek a „kitekerésből” egészen addig a tényig, hogy egyes intézmények a kutatás nevében folytatták a kibontást. egészen az 1980-as évekig. Azóta a digitális kicsomagolás vette át az uralmat – és persze nem tesz kárt a múmiákban. A CT-vizsgálatok pedig megdöbbentő részleteket kínálnak: a testtel együtt eltemetett amulettek feltárásától egészen az artériák keménységéig.
 

Kapcsolódó írásaink