Történelem

Ősi kardokat találtak egy görögországi sírban

A bronzból készült fegyverek a mükénéi civilizációhoz köthetőek

Három, a mükénéi civilizációhoz köthető, jó állapotú bronzkardra bukkantak Görögországban, a Peloponnészoszi-félszigeten – számol be National GeographicHeritage Daily nyomán, amelynek oldalán a tárgyakról készült képek is megtekinthetőek. A leletek egy, az időszámítás előtti 12–11. századból származó sírban voltak.

Ősi kardokat találtak egy görögországi sírban
A lelőhelyen változatos tárgyak, köztük edények, ékszerek, illetve üveg-, fajansz- és aranytárgyak kerültek elő (képünk illusztráció)
Fotó: LI HE / XINHUA / XINHUA VIA AFP

A mükénéi civilizáció kora a görögországi bronzkor utolsó fejezete volt, amely nagyjából időszámítás előtt 1050-ben zárult le. A periódusra a görög civilizáció látványos fejlődése volt jellemző.

A közelmúltban felfedezett sír Rüpész ősi településénél található, a környéken a korszakban számos kamrasírt vájtak a talajba.

A bizonyítékok azt sugallják, hogy az időszámítás előtti 11. században, a bronzkor végén a sírokat ismételten felnyitották bonyolult szertartások közepette.

A lelőhelyen változatos tárgyak, köztük edények, ékszerek, illetve üveg-, fajansz- és aranytárgyak kerültek elő.

A legújabb feltáráson egy téglalap alapú nyughelyet tanulmányoztak, amelybe a 12. században három személyt temettek el.

Az elhunytak maradványait különböző sírmellékekkel, köztük a három karddal együtt helyezték el, a szakértők szerint a három fegyver három eltérő típusba sorolható be.

Az ásatásokon a temetőtől nem messze egy település romjait is felfedezték. Itt többek között egy magas státusú épület maradványait is megtalálták, ennek közepén egy tűzhely feküdt.

Kapcsolódó írásaink