Tudomány

Már ötezer éve is lovagoltak az emberek

A Jamnaja kultúra a mai Ukrajna és Nyugat-Oroszország, vagyis a pontuszi sztyeppe területéről terjedt el Európa felé

Az emberek már ötezer éve is lovagoltak, állapították meg kétszáz, közép-európai és balkáni múzeumokban őrzött bronzkori csontváz vizsgálatával az archeológusok. A bolgár, cseh, lengyel, magyar és román múzeumok leletein a „lovaglószindróma", vagyis hat olyan jellegzetes elváltozás jeleit keresték, amelyeket a lovaglás okozhat – írta meg a 444.hu.

Már ötezer éve is lovagoltak az emberek
Képünk illusztráció
Fotó: MH/Katona László

„A csontokat úgy lehet olvasni, mint egy életrajzot" – nyilatkozta az ABC Newsnak a kutatásból született tanulmány társszerzője, Martin Trautmann, a Helsinki Egyetem antropológusa, aki a mostani kutatást megelőzően bizonyítottan lovas népek csontvázait tanulmányozva ismerkedett az árulkodó jelekkel – írta meg a 444.hu.

A kutatók végül öt olyan csontvázat találtak, amelyeken láthatóak voltak ezek a jellegzetes elváltozások. Mind az öt 4500–5000 éve élhetett, a Jamnaja bronzkori kultúrához tartozhattak. „Arra, hogy a lovakat felhámozták és fejték, a korábbi korokból is voltak már bizonyítékok, de ennél korábbi adatunk a ló megülésére nincs" – mondta az ABC Newsnak Alan Outram, az Exeteri Egyetem archeológusa, aki független a kutatóktól, nem is vett részt a bronzkori csontvázak tanulmányozásában.

A Jamnaja kultúra a mai Ukrajna és Nyugat-Oroszország, vagyis a pontuszi sztyeppe területéről terjedt el Európa felé – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink