Tudomány

Mesterséges intelligencia fordíthatja le a sertések röfögését

A csapat több mint hétezer akusztikus felvételt használt fel 411 sertés különböző életszakaszaiban

Az új kutatás közelebb visz egy izgalmas célhoz: annak megértéséhez, hogy mit is éreznek a sertések. Egy európai kutatókból álló nemzetközi csapat kifejlesztett egy automatizált rendszert, amely képes értelmezni a disznók által kiváltott, különféle morgásokba és röfögésekbe kódolt érzelmeket – írta meg az Origo.

Mesterséges intelligencia fordíthatja le a sertések röfögését
Képünk illusztráció
Fotó: MH

A Koppenhágai Egyetem, az ETH Zürich és a francia Nemzeti Mezőgazdasági, Élelmiszer- és Környezeti Kutatóintézet (INRAE) kutatói remélik, hogy munkájuk hozzájárulhat az állatok jólétének javításához a kereskedelmi és magángazdaságokban – írta meg az Origo.

„Ezzel a vizsgálattal bemutatjuk, hogy az állatok hangjai nagyszerűen tükrözik az érzelmeiket – mondta Elodie Briefer, a Koppenhágai Egyetem Biológiai Tanszékének docense a ZME Science online tudományos portálnak, aki a tanulmány társvezetője. – Azt is bebizonyítjuk, hogy egy algoritmus használható a sertések érzelmeinek dekódolására és megértésére, ami fontos lépés az állatállomány jóléte felé.”

A Scientific Reports tudományos szaklapban publikált tanulmány során a csapat több mint hétezer akusztikus felvételt használt fel 411 sertés különböző életszakaszaiban, hogy megfigyelhessék, hogyan lehet ezeket érzelmekké alakítani.

A tudósok egy sor kísérleti forgatókönyvet is összeállítottak, hogy jobban felismerjék érzelmi reakciókat, emellett adatokat gyűjtöttek a felvételeken szereplő sertések körülményeiről. A szakemberek ezek alapján becsülték meg a sertések érzelmi állapotát, amit aszerint határoztak meg, hogyan reagálnak a különböző külső ingerekre, és hogy ezek javíthatják-e (pozitív) vagy veszélyeztethetik-e (negatív) az életüket.

Az alternatív kísérletek során a sertések morgását, viselkedését és szívverését is figyelték.

A tanulmány végül megerősítette azokat a korábbi megállapításokat, amelyek szerint a disznók több magas frekvenciájú hangot adnak ki, amikor negatív érzelmeket élnek át. Alacsony frekvenciájú hívások negatív vagy pozitív helyzetekben fordultak elő. Ezek a vegyes érzelmekkel teli állapotok voltak a legérdekesebbek, amelyek lehetővé tették a sertés érzelmi állapotainak sokkal árnyaltabb értelmezését – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink