Történelem

Hatalmas erődre bukkantak egy spanyolországi dombon

A kutatók lidarral, azaz lézer alapú távérzékeléssel folytattak vizsgálatot

Az erőd közvetlenül a római kor után, a középkor hajnalán épülhetett – írta meg a National Geographic.

Hatalmas erődre bukkantak egy spanyolországi dombon
Santiago de Compostela
Fotó: Wikipedia

Egy 2022-ben megjelent tanulmányban a szerzők azt írják, egy 5. századi erőd romjaira bukkantak egy északnyugat-spanyolországi dombtetőn – számol be a Live Science cikke alapján a National Geographic. Mario Fernández-Pereiro, a University College London és a Santiago de Compostela-i Egyetem munkatársa kollégáival egy vaskori erődöt keresett, a felfedezés váratlanul érte a csapatot.

A kutatók lidarral, azaz lézer alapú távérzékeléssel folytattak vizsgálatot, a technológiával betekinthetnek a maradványokat takaró vegetáció mögé. A helyszínen egy kora középkori, az 5. századra datálható komplexum képe rajzolódott ki. Az erőd hatalmas, nagyjából 10 hektáron terül el, mintegy 30 torony tartozik hozzá, fala pedig 1,2 kilométer hosszú.

Fernández-Pereiro szerint a várat egy korábbi, vaskori földvárra emelhették, a cél a germánokkal szembeni védelem lehetett, miután a Római Birodalom hatalma megszűnt a térségben. A lelőhelyet Castro Valentének, azaz bátor erődítménynek hívják, a helyiek eddig úgy tudták, hogy a komplexumot a kelták emelték az időszámítás előtti 9. században.

Amikor a kutatók belevágtak a vizsgálatba, azt gondolták, egy megerősített kelta települést fognak tanulmányozni, utóbb azonban kiderült, hogy a lelőhely a vártnál nagyobb, és olyan építészeti elemeket is tartalmaz, amelyek nem voltak ismertek a vaskorban. A szakértők arra jutottak, hogy az erőd valójában a római kor utáni időszakból, az 5. század első feléből származhat. Ezt a helyszínen feltárt edénytöredékek is megerősítették.

A korszakban az Elba vidékéről származó szvébek inváziója zajlott Galíciában, az erődöt a germán népcsoport ellen emelhették. A felfedezés különlegessége, hogy a lelőhely az ókorból a középkorba vezető időszak emléke. Az erődöt kétszáz évvel az építése után elhagyhatták, talán azért, mert már nem volt rá szükség. A régészek azt tervezik, hogy a későbbiekben folytatják a feltárást, így jobban megismerhetik a Castro Valente történetét – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom