Történelem

Titokzatos Mithrász-szentélyt tártak fel Córdoba közelében

A Villa del Mitra egy, az 1. századból származó római villa, amely Licabrum városában állt

A régészek a spanyolországi Cabra városa melletti Villa del Mitra ásatásán dolgozva bukkantak a szentélyre – írta meg a mult-kor.hu.

Titokzatos Mithrász-szentélyt tártak fel Córdoba közelében
Villa del Mitra
Fotó: Wikipedia

Az i. sz. 1. században egy új kultusz, Mithrász tisztelete indult terjedésnek a Római Birodalomban, elsősorban a hadsereg köreiben – írta meg a mult-kor.hu.

Bár a római hagyomány az indoeurópai eredetű, perzsa Mitra isten kultuszának folytatásaként tekintett az új vallásra, valójában attól jelentősen eltért megjelenésében és gyakorlatában is, így a kettő közötti folytonosság máig vita tárgya.

A Villa del Mitra egy, az 1. századból származó római villa, amely Licabrum városában állt. Nevét a Mitra de Cabra néven ismert, itt talált szoborról kapta, amely a 2. századból származik, és a halált és újjászületést megtestesítő, bikaölő Mithrászt ábrázolja.

A villában az első hivatalos ásatás 1972–73-ban zajlott, és egy tavacskával rendelkező udvart, valamint több szomszédos, mozaikpadlós szobát tárt fel.

A kutatások 1981-es folytatása egy hypocaustum (meleg levegős fűtési rendszer) maradványait, valamint több érmét hozott a felszínre, amelyek Philippus Arabs, Diocletianus és II. Valentinianus császárok képét viselik.

A mostani ásatásokat a Málagai Egyetem, a madridi III. Károly Egyetem, valamint a Córdobai Egyetem régészei végezték. Ők találták meg a Mithrász-szentélyt, amelyet a 2. században építettek, a 3. század végén pedig egy újabb építkezés során kibővítettek.

A szentély egy négyszögletes, 7,2×2,5 méteres terem a domustól (a lakóépülettől) délnyugatra. Keskeny bejáratától lépcsők ereszkednek a terembe, amelynek két oldalán kőpadok húzódnak, ahol a szertartások résztvevői ülhettek.

A falakon római kori téglák maradványai találhatók, illetve két falfülke fedezhető fel, amelyek közül az egyikben valószínűleg egy bikaölést (tauroktónia) végző Mithrász-szobor állt.

A padlót egy sötét, égett réteg borítja, amelyben a vizsgálatok disznók, madarak és nyulak töredékes maradványait fedezték fel, amelyek a rituális étkezésekből származhattak – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink