Történelem

Eddig nem ismert sírokat tárt fel egy ásatás Egyiptomban

Az egyik felfedezett sír egy ötödik dinasztiabeli papé volt, míg a másik egy Meri nevű tisztségviselőé

Az ókori egyiptomi királyság ötödik és hatodik dinasztiájának idejéből, a Kr. e. 2500-tól 2100-ig húzódó időszakból származó leleteket tárt fel egy régészekből álló csapat – írja a liner.hu.

Eddig nem ismert sírokat tárt fel egy ásatás Egyiptomban
Képünk illusztráció
Fotó: Ancient History & Art

Egyiptom több tucat régészeti leletet, köztük két sírhelyet mutatott be egy Kairó melletti, fáraóknak szánt nekropoliszban. A leletek, melyek egyéves ásatási munkálatok során kerültek elő, egy kővel elkerített terület alól kerültek elő a Dzsószer-piramis közelében, írja a régészek csütörtöki bejelentésére hivatkozva a TRT.

Az egyik felfedezett sír egy ötödik dinasztiabeli papé volt, míg a másik egy Meri nevű tisztségviselőé, akinek titulusa „a titkok őrzője” volt. A további leletek között vannak szobrok, amulettek és egy jó állapotban megmaradt szarkofág.

Egyiptom legismertebb régésze és az ásatás vezetője, Zahi Havássz személyesen akadt rá a leletekre: „Bedugtam a fejem, hogy megnézzem, mi van a szarkofágban: egy férfi gyönyörű múmiája, több réteg arannyal beborítva” – mondta.

A szakkarai terület része az Egyiptom egykori fővárosához, Memphiszhez tartozó nekropolisznak, a nagy gízai piramisok mellett több kisebb sírhely is található itt. A város romjait az UNESCO az 1970-es években vette fel világörökségi helyszínei közé.

Az elmúlt héten több hasonló felfedezést is bejelentettek az egyiptomi hatóságok. Luxor mellett több tucat sírhelyet tártak fel az Új Királyság korából, Kr. e. 1800–1600-ból. A közelben egy ősi római város romjait is megtalálták.

Kedden a Kairói Egyetem tudósai egy, a Kr. e. 300 körüli időszakból származó mumifikált tinédzserről derítettek ki újdonságokat, CT-vizsgálatokkal ugyanis kiderítették a múmiába rejtett amulettek alapján, hogy magas társadalmi státusza volt.

A felfedezések az országban 2011-ben kitört felkelések óta jelentősen gyengült turisztikai szektor hasznára lehetnek, azonban a koronavírus és az Ukrajnában zajló háború csak tovább rontott a helyzeten – a két hadban álló országból rengeteg turista érkezett korábban Egyiptomba.

Kapcsolódó írásaink