Történelem

A Titanic tragédiájának legnagyobb rejtélyei

Bár a kapitány haláláról számos feltevés létezik, ezek egyike sem igazolódott be eddig

Bár a Titanic elsüllyedése már több mint 110 évvel ezelőtt történt, máig vannak olyan kérdések a katasztrófával kapcsolatban, amelyek megválaszolatlanok. És valószínűleg már azok is maradnak – emlékeztet cikkében az Index.

A Titanic tragédiájának legnagyobb rejtélyei
A felvételeken jól látszik, hogy a Titanic „visszatér a természethez”
Fotó: Atlantic Productions

Titanic 1912 áprilisában több mint 2200 fővel a fedélzetén indult útnak Southamptonból New Yorkba, ahova azonban sosem érkezett meg. Az elsüllyeszthetetlennek hitt hajó egy jéghegynek ütközve, kettétörve süllyedt el megközelítőleg 1500 utas halálát okozva ezzel. Ugyan a tragédia óta már több mint 110 év eltelt, a katasztrófához vezető körülményekkel kapcsolatban máig vannak olyan puzzledarabok, amelyek nem kerültek a helyükre. A Titanic két roncsdarabja egymástól 600 méterre, 3 821 méteres mélységben található az Atlanti-óceán fenekén, 350 tengeri mérföldre, azaz 648 kilométerre Új-Fundland partjaitól – írta meg az Index.

Mint azt Robert Essenhigh, az ohiói egyetem munkatársa kiemelte, a Titanicot nem arra építették, hogy bármiféle rekordot megdöntsön, hanem a kényelem volt a fő szempont. Ezt az elméletet támasztotta alá Senan Molony is a 2017-es Titanic: The New Evidence című dokumentumfilmben, amelyben kijelentette, a Titanicot nem kellett volna vízre engedni, illetve hozzátette, a tűz olyannyira meggyengítette a hajótestet, hogy a jéghegy által okozott sérülés már csak hab volt a tortán.

A Titanic utasai között volt az a Charles Joughin is, aki pékként dolgozott a hajón, és ő parancsolta meg a legénységnek a Titanic süllyedésekor, hogy rakjanak kenyeret a mentőcsónakokba. Joughin egészen addig a hajón maradt, amíg az merülni nem kezdett, felmászott a Titanic orrába, a korlát külső részére. Bár a férfi körülbelül két órát volt a jéghideg vízben, -2 fokos hidegben, mégsem hűlt ki. 

„Nem hiszem, hogy a fejem a víz alá került volna. Lehet, hogy kissé nedves volt, de semmi több” – mondta később Joughin.

A pék azt állította, annak köszönhetően maradhatott életben, hogy likőrt ivott mielőtt még a hajó elsüllyedt volna, ami kellően melegen tartotta. Ezen felvetését 2018-ban egy tanulmányban megcáfolták, ugyanis az alkohol az általános vélekedéssel ellentétben nem felmelegíti a testet, hanem éppenhogy csökkenti a testhőmérsékletet. Egy elmélet szerint Joughin amiatt maradt életben, mert a vízben folyamatos mozgásban volt, amíg előbb egy mentőcsónak, majd később az RMS Carpathia fel nem vette őt. A víztaposástól a lába ugyan be volt dagadva, de nem esett egyéb bántódása. 1956-ban 78 éves korában hunyt el az Egyesült Államokban.

A Titanicot mindig is úgy emlegették, mint egy elsüllyeszthetetlen hajót, ahogy a kapitánya, Edward Smith is, aki korábban így számolt be róla: „Elképzelni sem tudok olyan helyzetet, ami ennek a hajónak az elsüllyedéséhez vezetne. Nem tudom elképzelni, hogy bármiféle katasztrófa történjen. A modern hajógyártás túlmutat ezen”.

A hajó felépítése és a biztonsági előírások akkoriban talán modernnek hatottak, azonban mai szemmel a szakemberek már könnyűszerrel ki tudnák szűrni a hibákat, amelyekkel a Titanic tervezői nem számoltak. A kapitány, aki utolsó útjára indult nyugdíjazása előtt, hősi halált halt a Titanicon, azonban több elmélet is kötődik ahhoz, hogyan veszthette életét. A tragédiáról készült filmben azt láthatjuk, hogy Smith bezárkózik a Titanic parancsnoki hídján található helyiségbe, ahol a kormányállás is található, azonban a túlélők különbözően számoltak be arról, hol látták őt utoljára. 

„A fedélzet, amelyről kiugrottam, elmerült. A víz lassan emelkedett, a híd padlójáig ért, aztán Smith kapitány derekáig. Nem láttam többé. Hősként halt meg” – mondta később az első osztály egyik utasa, Robert Williams Daniel.

Egyesek azt állították, látták őt leugrani a hajó különböző részeiről, míg más túlélők úgy vélték, a mentőcsónakokhoz úszott egy csecsemőt tartva a kezében. Bár a kapitány haláláról számos feltevés létezik, ezek egyike sem igazolódott be eddig. Az utolsó útjára induló Edward Smith holttestét sosem találták meg, hősként vesztette életét, és húzta őt a mélybe a korábban általa is elsüllyeszthetetlennek hitt óriás, a Titanic – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink