Tudomány

1000 kilométeren elterülő dinoszaurusz-keltetőhelyeket találtak Indiában

Hat különböző tojásfajt azonosítottak, mely a titanosaurusok nagyobb változatosságát sugallja ezen a területen, mint azt eddig gondolták

A világ egyik legnagyobb ilyen dinókeltetőjére bukkantak a Delhi Egyetem kutatói. Tanulmányozásával több dologra is fény derült a titanosaurusok szaporodásáról – írta meg a hvg.hu.

Egy indiai felfedezés enged betekintést az indiai szubkontinensen létezett titanosaurusok (Titanosauria) életébe, miután egy, a Delhi Egyetem kutatói 92 megkövesedett fészket találtak ezen állatoktól – írta meg a hvg.hu. Ezekben több mint 250, jó állapotban megmaradt tojást tártak fel, melyek érdekes információkkal szolgáltak – az eredményeket a Plos One folyóiratban publikálták.

A szerzők a közép-indiai Lameta-formációban talált csontokat és tojásokat tanulmányozták – ezek a késő-kréta időszakra, azaz 100,5 és 66 millió évvel ezelőttire datálhatók. Kutatásaik során hat különböző tojásfajt azonosítottak, mely a titanosaurusok nagyobb változatosságát sugallja ezen a területen, mint azt eddig gondolták – írták.

Emellett egy olyan érdekes felfedezést is tettek a fészkek elrendezése nyomán, hogy ezek a dinoszauruszok sekély gödrökbe rejtették a tojásaikat, mely napjaink krokodiljainál figyelhető meg – foglalta össze az Interesting Engineering.

A vizsgálatok során találtak egy „tojást a tojásban” is, amivel arra következtetnek, hogy a titanosaurusoknak hasonló szaporodásbiológiájuk volt, mint a madaraknak – egymást követően rakhatták le a tojásaikat, mint a modern madarak is – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink