Történelem

Ezek voltak az elmúlt év legmegdöbbentőbb régészeti leletei

Sarlóval a nyakán temették el a lengyel vámpírt

2022 kiemelten izgalmas év volt a régészeti kutatások területén. Temetkezések, múmiák, hajóroncsok, történelmi fegyverek kerültek felszínre szerte a világban. A felfedezések közül a hét legizgalmasabbat szedte csokorba a múlt-kor.hu

Ezek voltak az elmúlt év legmegdöbbentőbb régészeti leletei
Sarlóval a nyakán temették el a lengyel vámpírt
Fotó: Forrás: Múlt-kor

Előkerült a legendás Gloucester hadihajó roncsa Anglia partjainál.

Az 1689-ben elsüllyedt, Gloucester nevű brit királyi hadihajóról van szó, amelynek fedélzetén a szerencsétlenség idején ott volt a későbbi II. Jakab angol király is. Négy évi keresés után 2007-ben bukkant a roncsra a Julian és Lincoln Barnwell testvérpár vezette privát búvárcsapat a Norfolk megyei Great Yarmouth város térségében. A nemzetközi vizeken tett felfedezést évekig titokban tartották, hogy megvédjék a leletet, és további évekbe telt míg 2012-ben, a hajóharang megtalálása után azonosították a Gloucester maradványaiként a jó állapotban fennmaradt hajóroncsot, de csak 2022-ben hozták nyilvánosságra a felfedezést.

Avar, szarmata és viking eredetű tárgyakat is találtak a Törökszentmiklós melletti ásatáson.

Először egy nagy kiterjedésű szarmata település nyomaira bukkantak, amely bővelkedett római leletekben. A szarmata gödrök között avarkori, illetve honfoglalás kori temető nyomait is felfedezték – közölte a szolnoki Damjanich János Múzeum régésze. Mali Péter elmondta: a csaknem nyolcvan méter átmérőjű kunhalom mintegy négy és fél–ötezer éves. Erre épült a szarmata falu körülbelül ezernyolcszáz évvel ezelőtt. A kora avar sírok körülbelül ezernégyszáz, a honfoglalás koriak pedig ezer-ezeregyszáz évesek – számolt be.

Sarlóval a nyakán temették el a lengyel vámpírt.

Kelet-Európában a legkorábbi ismert vámpírmítoszok a 11. századból származnak. A 17–18. századra a mai fogalmaink szerinti vámpírok számos népcsoport hitvilágában jelen voltak, eredetükre nézve változatos magyarázatokkal: hazajáró gonosz lelkek, öngyilkosok, boszorkányok, rossz szellemek által megszállt holttestek, illetve más vámpírok áldozatai mind szóba jöhettek vámpírként. A vámpírészlelések száma a 18. században érte el tetőpontját, amikor bevett gyakorlattá vált exhumálni a potenciális vámpírokat, és a szívükbe vagy fejükbe döfött karóval „megakadályozni” a visszatérésüket. Az észak-lengyelországi Pieńben, Bydgoszcz városa mellett feltárt sírban eltemetett nőt valószínűleg egy előreálló foga miatt gyanúsították meg kortársai, hogy vámpírként fog új életre kelni.

Szíria legnagyobb római kori mozaikja került elő.

A mozaik két nagy figurális padlómezőből áll, amelyeket széles, geometrikus formákból álló mintázat határol: meanderek, rombuszok, egymásba bújtatott két- és háromágú szalagminták. Az egyik figurális mezőben Neptunus tengeristen látható néreiszek, tengeri nimfák társaságában. A görög mitológiából a rómaiba átkerült nimfák közé tartozik Thetisz, Akhilleusz anyja is. A hérosz a másik padlómezőben bukkan fel a többi trójai hőssel együtt, akiket görögül írott neveik azonosítanak. Az amazonok is megjelennek, ami római mozaikoknál ritkaságnak számít.

Orpheusz egy szíriai mozaikon
Orpheusz egy szíriai mozaikon
Fotó: AFP

Fél évszázada nem látott mennyiségű római kincsre bukkantak Toszkánában.

A 2300 éves szobrokra október végén találtak rá a Rómától 160 kilométerre északra fekvő, mintegy 1600 lakosú San Casciano dei Bagniban, ahol három éve kezdődött el az ókori romok feltárása. A páratlan lelet egy meleg vizes medencékkel, teraszokkal, szökőkutakkal és oltárokkal teli szentélyből került elő, amelyet legalább az i. e. 3. században építhettek, és az i. u. 5. századig üzemelhetett – közölte Jacopo Tabolli sienai régészprofesszor. A szentélyt a kereszténység elterjedését követően bezárták, de nem rombolták le – tette hozzá a szakértő.

Elképesztő lelet került elő egy korhadt fából Vácrátóton.

A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert munkatársai október végén egy korhadt vadgesztenyefa darabolása közben váratlan akadályba ütköztek, a kezükben lévő láncfűrész egyszer csak sivítva megakadt. Mindenki megdöbbenésére a fa törzséből egy pisztoly fordult ki. Mivel a fegyvert teljesen körbenőtte a vadgesztenyefa teste, egyértelmű, hogy hosszú évtizedek óta ott rejtőzik. De vajon hogyan került a fa törzsébe?

Elképesztő lelet került elő egy korhadt fából Vácrátóton
Elképesztő lelet került elő egy korhadt fából Vácrátóton
Fotó: MTI

Újabb arany nyelvű múmiákra bukkantak Egyiptomban.

A múmiákat a Nílus deltájában, Minúfijja tartományban találták meg egy ókori templom területén folytatott ásatás során. A közlemény szerint a sírok különböző történelmi korszakokhoz köthetők, ideértve az ókori Egyiptom fennállásának későkorát, illetve a görög–római időszakot.

Újabb arany nyelvű múmiákra bukkantak Egyiptomban
Újabb arany nyelvű múmiákra bukkantak Egyiptomban
Fotó: AFP

Kapcsolódó írásaink