Történelem

Döbbenetes, ami megmaradt a dinoszauruszból

A lelet új megvilágításba helyezi az őshüllőket

Egy madárszerű dinón döbbentek meg a kutatók – írta meg a promotions.hu.

Döbbenetes, ami megmaradt a dinoszauruszból
Microraptor
Fotó: AFP/Novapix/Leemage/Julius Csotonyi

Egy meglehetősen ritka fosszíliáról írt a promotions honlapja. Egy Microraptor megkövesedett maradványait találták meg kutatók, amely közé egy emlős csontjai is vegyültek. Hozzátették, a madárszerű, négyszárnyú és természetesen röpképes dinoszaurusz minden bizonnyal táplálékként fogyasztott el egy rágcsálót, így került annak a lábcsontja a ragadozó belsejébe.

Mindez 120 millió évvel ezelőtt történhetett a mai Kína területén. A holló nagyságú Microraptorokról eddig nem tudták a szakemberek, hogyan vadásztak és mit ettek, a mostani felfedezés viszont sok mindent világossá tesz – írták.

A most talált szenzációs lelet a Microraptor zhaoianushoz tartozik. A madárszerű dinókról eddig is tudtuk, hogy teljesen toll borította a testüket, ami bizonyítékként szolgál arra, hogy valóban ezek a dinoszauruszok jelentik az összekötő kapcsolatot a mai madarak felé vezető evolúciós úton.

A Microraptorról eddig úgy sejtették, hogy kisebb madarakkal, halakkal, gyíkokkal táplálkoztak, és a fákon éltek, onnan támadtak siklórepülésben a kiszemelt zsákmányra. A mostani felfedezés ezt részben alátámasztja, de arra is rávilágít, hogy az élelemforrásuk jóval szélesebb lehetett, mindent elcsíptek, amit megláttak, és megfelelő méretű volt – olvasható a portálon.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink