Történelem
Erőteljes lendületet adott az emberi evolúciónak
Csak enni kellett

A hús evolúciónk kulcselemévé vált, megváltoztatva mind az étrendünket, mind a biológiánkat. Az ACSF3 gén, amely a mitokondriumokban található, szabályozza az aminosavak, különösen a húsban található aminosavak lebontását. A gén expressziójának fokozása fokozott anyagcseréhez és csontfejlődéshez vezet.
A kutatók közel félmillió ember adatait elemezték, és több mint 6000, a növekedéshez és az anyagcseréhez kapcsolódó genetikai variánst találtak, de az RS34590044-A különösen kiemelkedett. Az egereken végzett kísérletek azt mutatták, hogy amikor a variáns jelen volt, és húsalapú étrenden tartották őket, az egerek nagyobbra nőttek, és több energiát használtak fel.
Az ősi DNS megerősíti, hogy ez a gén gyakori volt a húsevő kultúrákban. Az evolúció alkalmazkodott az étrend változásaihoz: a húsfogyasztás növekedésével ennek a variánsnak a gyakorisága is megnőtt, ami rávilágít az étrend és az emberi fejlődés közötti kapcsolatra - írta meg a gismeteo.ru.