Történelem

Rejtélyes csontvázakat találtak Adolf Hitler egykori keleti főhadiszállásánál

A Farkasveremként elhíresült búvóhely a Harmadik Birodalom elsőszámú főhadiszállása volt a keleti fronton

Kéz- és lábnélküli csontvázak kerültek elő Adolf Hitler egykori náci diktátor keleti fronti főhadiszállásánál, a Farkasveremnél, a mai Lengyelország területén.

Rejtélyes csontvázakat találtak Adolf Hitler egykori keleti főhadiszállásánál
Adolf Hitler főhadiszállásánál, a Farkasveremnél, mely Hermann Göring (1893-1946) a Luftwaffe egykori parancsnokának villájaként is ismert volt, rejtélyes csontvázakat találtak
Fotó: AFP/Roger-Viollet/Roger-Viollet

A három felnőtt, egy csecsemő és egy gyerek maradványaira Hermann Göring, a Luftwaffe egykori parancsnokának villájában találtak rá a Latebra Foundation nevű amatőr régészekből álló csoport tagjai, akik elmondásuk szerint már évek óta engedéllyel folytattak ásatásokat a területen.

„Soha nem számítana az ember ilyesmire egy ilyen helyen. Elvégre ez volt a Harmadik Birodalom egyik legjobban őrzött helye, a háború után pedig a szovjetek foglalták el” – közölte Dominik Markiewicz, a csoport egyik tagja a Reuters hírügynökséggel.

„Mindenki azon gondolkozott, vajon mi történhetett. Próbáltuk kitalálni, de semmi logikus nem jutott az eszünkbe” – folytatta Markievicz, hozzátéve, hogy az sem világos, hogy a csontvázak egyáltalán a második világháború idejéből származnak, vagy talán később temették őket oda.

„Ez egy szokatlan sírhely, furcsa tulajdonságokkal” – mondta Markievicz. „Ruhák, kezek és lábak nélkül. És kiskorúak is voltak. Szóval tényleg nem tudjuk, mi történhetett” – magyarázta az archeológus.

Sebastian Trapik, a Srokowo erdőség oktatásért és turizmusért felelős elnökhelyettese kifejtette a Reutersnek, hogy a holttestek sekély sírban nyugodtak az épület azon részén, ahol egykor fapadló volt.

Az illetékesek elmondása szerint az ügyben a hatóságok nyomozást indítottak, a törvényszéki szakértők pedig rendőri felügyelet mellett megvizsgálták a maradványokat.

Hivatalos eredményt azonban még nem közöltek.

A Farkasveremként elhíresült búvóhely a Harmadik Birodalom elsőszámú főhadiszállása volt a keleti fronton. A komplexumot, amely nagyjából 250 hektáron terült el, maguk a nácik próbálták lerombolni még 1945-ben mikor visszavonultak az előrenyomuló Vörös Hadsereg elől. A gierlozi erdőben található bunkerek, barakkok és egyéb épületek romjait ma turisták látogathatják.

Kapcsolódó írásaink