Történelem

Első világháborús hajóroncs végső nyughelyére bukkantak

A most megtalált hajót 1910-ben építették, és szenet szállított Skóciából Egyiptomba

Egy német tengeralattjáró által megtorpedózott első világháborús brit hajó végső nyughelyére bukkantak. A teherszállító hajó Észak-Írország közelében süllyedt el, miután megtámadta egy német tengeralattjáró – írja az ng.24.hu.

Első világháborús hajóroncs végső nyughelyére bukkantak
Képünk illusztráció
Fotó: Robertharding via AFP/Robert Harding RF/Adam Burton

Egy német tengeralattjáró által elsüllyesztett első világháborús brit hajó végső nyughelyére bukkantak – számol be a Bangori Egyetem. Az SS Hartdale pontos lokációját azóta rejtély övezi, hogy 1915. március 13-án megtámadták az Ír-tengeren, de most azonosították a maradványait, amelyek 80 méter mélyen, Észak-Írország partjainak közelében fekszenek – olvasható az ng.24.hu oldalán.

Dr. Michael Roberts, a kutatók vezetője bízik benne, hogy ez a felfedezés csak az első lesz a sok közül, amelyet az Unpath’d Waters projekt keretében elérhetnek. A programban az Ír-tenger Man-sziget és Észak-Írország közötti részére összpontosítanak.

A most megtalált hajót 1910-ben építették, és szenet szállított Skóciából Egyiptomba, amikor egy U–27-es üldözőbe vette, majd egy torpedóval elsüllyesztette.

A legénység két tagja életét vesztette, amikor a hajó elsüllyedt. A túlélők beszámolói, valamint az U–27 hivatalos naplója kulcsfontosságú információkat nyújtott a kutatóknak a támadás pontos helyének meghatározásában, valamint az események rekonstrukciójában.

Kapcsolódó írásaink