Történelem

A történelem átíródhat ettől a felfedezéstől

A Római Birodalom elveszett részleteit tárták fel

Megvizsgáltak egy mozaikdarabot a tudósok, elképesztő dolog derült ki belőle – írja a promotions.hu.

A történelem átíródhat ettől a felfedezéstől
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A régészek újraírták a történelmet, miután megvizsgáltak egy mozaikot az Egyesült Királyság egyik leghíresebb római villájában. A mozaik az 5. századból maradhatott fent, a történészek korábban úgy vélték, hogy miután a Római Birodalom kivonult Nagy-Britanniából Kr. u. 410 körül, a városok és villák nagy részét elhagyták, és néhány éven belül hanyatlásnak indultak.

De a mozaik feltárása a világhírű Chedworth római villában a gloucestershire-i Cotswoldsban ennek ellenkezőjét bizonyította.

A mozaikból származó szénmintát 2017-ben küldték el radiokarbonos kormeghatározásra. A teszt, amely a szén radioaktív izotópjának bomlását használja fel az életkor becslésére, felfedte a legkorábbi építkezési dátumot, amely Kr. u. 424. Mindez arra enged következtetni, hogy a mozaik valójában nem római, hanem a kora középkorban készült. Az eredmény megdöbbentette a régészeket, mert ellentmondott annak a bevett narratívának, miszerint a kifinomult élet Nagy-Britanniában a római uralom vége után megszűnt létezni.

Tavaly a régészeti csapat ismét feltárta a mozaikot a 35 szobás luxuskastélyban, hogy további teszteket végezzen. További szénmintákat választottak ki az árok alapjából, és küldték el vizsgálatra. Az egyik Kr. u. 414-től 549-ig terjedő dátumtartományt adott meg, a másik pedig Kr. u. 420-tól 560-ig terjedő dátumtartományt – ezzel alátámasztva az eredeti eredményt. A medián dátum azt sugallja, hogy a fal, és így a mozaik is valószínűleg a 480-as években épült. Ez évtizedekkel azután történt, hogy Nagy-Britannia belépett az úgynevezett „sötét középkorba”, amelyet jellemzően a gazdasági, szellemi és kulturális hanyatlás jellemez.

Az archív anyagok azt sugallják, hogy a Római Birodalom összeomlott Nagy-Britanniában Kr. u. 410 körül, és ezt követően a bizonyítékok azt mutatják, hogy minden szétesett. A történelemnek csekély darabkája azonban utal arra, hogy még ekkor is létezett egy romanizált életforma – nyilatkozta Martin Papworth, aki a régészeti csoportot vezette.

Kapcsolódó írásaink