Történelem

Újabb látványosság Görögországban

A mai Vergina városa mellett található Aigai az ókori Makedón Királyság korai fővárosa volt

Több évtizedes restaurálási munkálatokat követően péntektől látogatható II. Fülöp makedón uralkodó, a legendás Nagy Sándor apjának palotája Görögországban – közölte a görög kulturális minisztérium.

Újabb látványosság Görögországban
II. Fülöp makedón uralkodó restaurált palotája Görögországban, 2024. január 5-én
Fotó: AFP/Sakis Mitrolidis

A mai Vergina városa mellett található Aigai az ókori Makedón Királyság korai fővárosa volt, amely a tárca csütörtöki tájékoztatása szerint mintegy 25 ezer négyzetméteren terül el, és ebből ezer négyzetmétert az ókori Görögország legnagyobb épületének számító királyi palota foglal el.

Aigaiban találhatók a makedón királyok sírjai is, mint feltételezik, köztük van a Kr. e. 359-től 336-ig uralkodó II. Fülöp végső nyughelye is.

Aigai Kr. e. 410-ig volt a Makedón királyság fővárosa. A palotát régészek szerint Kr. e. 148-ban rombolták le a rómaiak, akik végső vereséget mértek a királyságra. A maradványokat az 1865-ben indított, majd a 20. században folytatott ásatok során hozták felszínre.

A legutóbbi karbantartási, restaurálási és helyreállítási munkálatok 2007-ben kezdődtek az Európai Unió társfinanszírozásával. Az athéni kulturális tárca szerint több mint 20 millió euró (7,5 milliárd forint) volt a restaurálási munkálatok költségvetése. Aigai mintegy 70 kilométerre található nyugatra Szaloniki kikötővárostól.

Kapcsolódó írásaink