Történelem

Nővé akarta operáltatni magát a híres római császár

Egy angliai múzeum úgy döntött, hogy ezentúl a „she” névmással, vagyis az E/3 női alakjával fog hivatkozni az egykori császárra – számolt be a Promotions.

Nővé akarta operáltatni magát a híres római császár
Sir Lawrence Alma-Tadema: Heliogabalus rózsái (1888)
Fotó: AFP/Gabriel Bouys

Heliogabalus meglehetősen szeszélyes személyiség volt – trónra kerülésénél is bábáskodó anyja minden erővel azon volt, hogy feleséget találjon neki. Sorra hordták elé a legelőkelőbb római családok lányait, és a fiatal császár meg is házasodott – rövid időn belül ötször, ötször el is vált, és még egy érinthetetlen Vesta-szüzet is maga mellé választott. Ennek ellenére nehéz volt nem észrevenni, hogy a fiatal császár érdeklődése teljesen a férfiak felé orientálódik – írták.

A császár azonban nem homoszexuálisnak vallotta magát, hanem egyenesen nőként hivatkozott magára. Gyakran járt parókában, sminkben, és állítólag egy férfit is elvett, Lerokliszt, ami után saját magára Leroklisz férjeként hivatkozott, kijelentette magáról, hogy ne hívják úrnak mert egy hölgy – és óriási összegeket lett volna hajlandó fizetni orvosoknak azért, hogy műtét segítségével kialakítsanak egy vaginát a testében – számolt be a lap.

A múzeum igazgatója szerint csak tiszteletben tartják a császárt, hogy a női névmással hivatkoznak rá.

Heliogabalus
Heliogabalus
Fotó: Leemage via AFP

Kapcsolódó írásaink