Krónika

Rendkívüli dolgot találtak a kínai agyaghadsereg mellett

Felfoghatatlan konstrukció, amely mélyen a kínai hagyományban ered

Nem mindennapi járművet találtak a kínai agyaghadsereg szomszédságában – írta meg a Promotions.

Rendkívüli dolgot találtak a kínai agyaghadsereg mellett
a kínai agyaghadsereg
Fotó: NorthFoto

Az egykori legendás birodalmak területek szenzációs leleteket rejt a mai napig, Európában a Római Birodalom maradványai okoznak igen ritkán színzációt tudományos berkekben, Afrikában az egyiptomi birodalmak piramisai és temetkezési helyei, a Távol-Keleten pedig a kínai császárok által épített monumentális alkotások okoznak tudomyányos szenzációkat. A Távol-Keleten ráadásul az országot is egyesítő császár, Csin Si Huang-ti császár monumentális sírját a mai napig nem merik kinyitni a szakértők, mert félnek, hogy megfelelő eljárás hiányában nem tudják majd megőrizni azokat a tárgyakat, amelyeket a gigantikus síremlék tartalmaz.

A korabeli leírások szerint mesés kincsek lehetnek a síron belül, kicsiben az egész birodalom, minden tája, az épületei, és az alattvalók is. Pár évtizeddel korábban az egyik legnagyobb felfedezésnek számított az, amikor megtalálták az agyaghadsereget, a kínai császár védelmezőit. A zseniális és lenyűgöző felfedezés kútásás közben jött, az agyaghadsereghez tartozó további szoborcsoportokat pedig a mai napig is találnak.

Sőt, a hadsereg mellett is számtalan szenzációs lelet kerül felszínre, nemrégiben például bárányszekereket találtak, amely meglehetősen ritka felfedezés. Olyan harci szekeret találtak, amelyet bárányok hajtottak, méghozzá hat bárány, és az állatok csontjait találták meg a szerkezet mellett. A bárányok maradványain pedig megtalálták azokat a szerszámokat is, amelyekkel a szekereket húzták.

Érdekesség, hogy Kínában számos legenda megemlékezik ilyen szekerekről a leghíresebb pedig egyenesen arról szól, hogy az egyik kínai császár maga is ilyen szekerekkel közlekedett a palotái között, sőt, Kínában még egy szerencsét hozó mondás is megemlékezik ezekről a különleges járművekről, amelyeknek a létezésére most bizonyítékot is találtak a kutatók Kínában a föld alatt.

Kapcsolódó írásaink