Történelem

Rendellenes ősi dolgot találtak Egyiptomban a nagy piramisnál?

Pokoli elképzelések kaptak szárnyra

Az elmúlt években is számtalan nagy felfedezést tettek Egyiptomban a gízai nagy piramisoknál, az ország első számú szaktekintélye, Dr. Zahi Hawass azonban nem győzi hangsúlyozni, hogy bizony elképesztően sok izgalmas felfedezés vár még a világra a térségben, hiszen még a nagy piramisok sem árulták el a titkaikat – írja a promotions.hu.

Rendellenes ősi dolgot találtak Egyiptomban a nagy piramisnál?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A nagy piramis belső kamrái maguk is számtalan rendellenességet tartalmaznak. Korábban már több kutató is felvetette, hogy lehetséges, hogy a piramis egyes kültéri elváltozásai azt sugallják, hogy egy hatalmas kataklizmát élhetett át a múltban az építmény, akár ez vethetett véget az ókori szerepének is a régi időkben.

Korábban az építmény belsejében is észrevettek repedéseket a grániton, amely arra utalhat, hogy valami nagy megrázkódtatás érte az építményt korábban. Ezt a repedést amúgy a kilencvenes évek végén többször is megvizsgálták, hogy egzaktabb magyarázatot tudjanak adni a rendellenes elváltozásra. Amúgy érdekesség, hogy nagyon sok elmélet van, amelyek részben már az összeesküvés-elméletek kategóriájába tartoznak, amelyek a piramis egyfajta erőmű rendeltetéséről beszélnek nagy nyilvánosság előtt.

A kutatók többsége ezeket a repedéseket földrengésekkel magyarázza, ám más járatokban nem találtak jeleket szeizmikus rengések okozta károkra.

Sok tudós pedig valamiféle ősi tűzesetet vagy robbanást gyanít a törés mögött, ezt az elméletet pedig azzal is támogatják, hogy a Királykamrában található szarkofág színe is elüt az asszuáni gránit eredeti színétől, pedig ebből készült, ám rózsaszín helyett sötétbarna. Ráadásul a falban több helyen is óriási lyukak vannak, ám a régészek ezt kevésbé egy nagy robbanásnak tulajdonítják, inkább azt mondják, hogy az ősi időkben ezeken a helyeken szobrok lehettek elhelyezve.

Egyes elképzelések szerint pedig egy üstökös csapódhatott be a piramisok környékén még több ezer évvel ezelőtt, és ennek a kataklizmának lehet következménye az, hogy megrepedt a gránit a piramisban. Ha utóbbi elmélet egyszer bizonyítást nyerne, az megkérdőjelezhetné azonnal a piramisok építésének idejét is, illetve választ adhatna arra is, hogy mi lehetett a piramisok rendeltetése építésük korában a temetkezési helyen túl.

Kapcsolódó írásaink