Történelem

Grönlandon találtak valamit, ami átírja az emberiség történelmét + VIDEÓ

Izlandi tudósok szerint a lelet megmagyaráz sok mindent

Amit már az iskolában mindenki megtanul a legelején, és ez az évszám a retinánkba is beleég az az, hogy Amerikát 1492-ben fedezték fel, méghozzá Kolumbusz Kristóf, aki először érkezett Európából a kontinensre. A nagy jelenetet több film is rögzítette, így a nagy felfedezés pillanatát is több alkotásban láthatjuk, az egyik leghíresebb mégis az 1992-ben készült film, az 1492: A paradicsom meghódítása, amely a nagy felfedezés ötszázadik évfordulóján jött ki a mozikban. A film főszereplője a zseniális Gérard Depardieu – írja a promotions.hu.

Grönlandon találtak valamit, ami átírja az emberiség történelmét + VIDEÓ
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Amerikával kapcsolatban az is érdekes, hogy az Amerika szó igazából a magyar Szent Imre nevéből jön, hiszen Amerigo Vespucci után nevezték el a kontinenst, aki olyan környezetben élt, ahol Szent Imre kultusza nagyon erős volt, így közvetetten a magyar hercegről is elnevezhették a régi-új kontinenst. De miért hívhatjuk réginek?

Nos, kutatások már korábban is feltételezték, hogy nem Kolumbusz volt az első Európából, aki a kontinensre tette a lábát. A vikingek ugyanis már korábban is kikötöttek itt, sőt rendszeresen visszajártak nyersanyagért. Ezt a feltételezést pedig most tovább erősíti egy kutatás, amelyben izlandi tudósok Grönlandon talált faleleteket elemeztek (amelyek főleg Banks-fenyőből készültek), és egyértelműen megállapították, hogy azok Amerikából származnak, méghozzá a Szent Lőrinc-öbölből. Az ősi viking szagák Vinland néven hivatkoznak erre a területre amúgy.

Az izlandi szakértők tehát újabb bizonyítékokat találtak arra vonatkozóan, hogy már jóval 500 évvel ezelőtt Kolumbusz érkezése előtt is rendszeresen jártak a kontinensre, további bizonyítékok pedig átírhatják a későbbiekben tehát a történelmet, hogy Európa és Amerikai között már korábban is volt szorosabb kapcsolat a történelem folyamán, 985 és 1450 között pedig a vikingek rendszeresen visszajártak a leletek tanulsága szerint.

Íme Vinland:

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink