Történelem

Ki volt az ólomkoporsóban eltemetett középkori múmia?

Több mint 500 éve halt meg, teste mégis figyelemre méltóan ép maradt

Alig több mint 40 évvel ezelőtt kiverte a biztosítékot, amikor felfedezték egy ólommal bélelt fakoporsóban nyugvó, szinte tökéletes állapotban fennmaradt középkori férfi testét. A St Bees Man néven ismert személyről a kutatóknak ma már elég világos elképzelésük van, hogy ki volt – írja az IFLScience.

Ki volt az ólomkoporsóban eltemetett középkori múmia?
St Bees Man
Fotó: Wikipedia/Doug Sim

A rejtélyes leletet 1981-ben tárták fel az észak-angliai Cumbria államban található St Bees Priory romos kórusának hajója alatt talált kriptából. Az ólommal bélelt koporsó mellett a régészek egy nő csontvázát tárták fel, akinek lágyszövetei az évszázadok során teljesen elpusztultak.

A maradványok kora miatt a régészek arra számítottak, hogy a koporsó feltörésével egy másik csontvázat találnak. Meglepetésükre egy hihetetlenül jó állapotban lévő, szorosan lepelbe burkolt testet találtak benne. A testet valószínűleg makulátlan körülmények között őrizték, köszönhetően az ólommal bélelt koporsónak, amely az elhunyt testek megőrzésének ősi módszere.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a férfit valószínűleg valamikor Kr. u. 1290 és 1500 között temették el. Nagyjából 40 éves lehetett, plusz-mínusz öt év, amikor szörnyű halált halt. Halálakor számos koponyarepedése, törött állkapcsa és kilyukadt tüdeje volt. A halál végső oka hemopneumothorax volt, az az állapot, amikor a mellüregben levegő és vér is van, amit szinte biztosan valamilyen heves trauma okozott.

A férfi személyazonossága kezdetben rejtély volt. Költséges temetése arra utalt, hogy magas társadalmi státusszal rendelkezett, de semmilyen írásos feljegyzés nem tudta bizonyítani, hogy ki volt, és miért tartották ilyen nagyra.

Az egyik vezető elmélet szerint egy Anthony de Lucy nevű lovag volt, aki 1368-ban halt meg a mai Litvániában, az északi keresztes hadjáratok idején. A 12. századtól kezdve a nyugat-európai keresztény uralkodók katonai hadjáratok hullámát indították a pogány balti, finn és nyugati szláv népek ellen azzal a céllal, hogy a térségeket keresztény hitre térítsék.

„Bizonyítékok vannak arra, hogy az angol párt egy Kaunasban épített erődítmény megtámadásakor halt meg, a beszámolók szerint »három emberünket megölték a falakról«. Anthony de Lucy sérülései – állkapocs- és tüdőtörés – illeszkednek ebbe. Úgy tűnik, hogy a három halott Anthony, John de Multon és Roger Felbrigg volt, a legvalószínűbb dátum 1368. szeptember 16.” – írja Chris Robson a St Bees Village History blogon.

A kísérő nő személyazonossága kevésbé egyértelmű. Anthony de Lucy felesége később újraházasodott, és hetvenéves korában Londonban halt meg, így nem valószínű, hogy ő az. A legvalószínűbb, hogy a nő Maud de Lucy, a testvére, aki a halála után örökölte vagyonának nagy részét, és nyilvánvalóan szoros kapcsolatban állt a bátyjával.

Kapcsolódó írásaink