Történelem

Ólomsírokra bukkantak lakásépítés közben a Gázai övezetben

Palesztin munkások több tucat ősi sírt, köztük két ólomból készült szarkofágot találtak egy római kori temetőben. A mintegy 2000 éves múltra visszatekintő lelőhelyet a régészek a Gázai övezetben felfedezett legnagyobb sírkertnek tartják – közölte az AP.

Ólomsírokra bukkantak lakásépítés közben a Gázai övezetben
A Gázai övezet földje rengeteg kincset rejt
Fotó: AFP/NurPhoto/Majdi Fathi

A munkások tavaly bukkantak a lelőhelyre egy egyiptomi finanszírozású lakásépítési projekt kivitelezése során a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabalíja közelében. Azóta a munkások francia szakértők támogatásával dolgoznak a 2700 négyzetméteres terület feltárásán.

Mostanra az egykor feltűnésmentes építkezési terület aranybányává vált a régészek számára, akik többet szeretnének megtudni a Gázai övezetről.

Gáza, a tengerparti enklávé, ahol mintegy 2,3 millió ember él, gazdag múlttal rendelkezik, amit az Egyiptom és a Levante közötti ősi kereskedelmi útvonalon való elhelyezkedésének köszönhet. De számos tényező – az izraeli megszállás, a Hamász uralma és a város gyors növekedése – miatt a térség régészeti kincsei nagy veszélyben vannak.

Ennek fényében a régészek szerint a helyszínen januárban felfedezett 60 sír jelentős leletet jelentett. Ez a szám mára 135-re emelkedett.

Rene Elter, az ásatásokat vezető francia régész elmondta, hogy a kutatók több mint 100 sírt vizsgáltak meg részletesen.

„Ezek a sírok rengeteg információt tártak fel a kulturális viszonyokról, valamint a lakosság egészségi állapotáról és azokról a betegségekről, amelyekben az itt élők szenvedtek” – mondta a régészeti program vezetője.

Elter kiemelte az ólomból készült szarkofágokat – az egyiket szőlőlevelekkel, a másikat delfinek képeivel díszítették – mint kivételes leleteket. „Ezek az első ólomszarkofágok, amelyeket Gázában felfedeztek” – mondta.

Az ólomsírok ritkasága miatt a palesztin régészek azt gyanítják, hogy a társadalmi elit tagjait temették el itt. A közelben pedig egy kisebb város állhatott.

A szarkofágok mellett Elter csapata restaurálja a feltárt csontvázakat és összerakja az agyagedények szilánkjait.

A francia régész szerint a területnek szüksége van egy külön csapatra, amely felügyeli a gázai régészeti tevékenységet. „A gázaiak megérdemlik, hogy elmondják a történeteiket” – mondta, hozzátéve: „Gáza rengeteg potenciális régészeti lelőhellyel büszkélkedhet, de a gyors ütemű fejlődés miatt nem kis feladat mindegyiket ellenőrizni.”

Kapcsolódó írásaink