Történelem

A fej nélküli római szobrok okkal fej nélküliek

És nem azért, amire először gondol az ember

Könnyű azt feltételezni, hogy a fej nélküli ókori római szobrokat az évszázadok során megrongálták, de ez nem mindig van így – írja az IFLScience.

A fej nélküli római szobrok okkal fej nélküliek
Hadrianus szerelme Antonius iránt különösen mély volt
Fotó: Wikipedia/SanGavinoEN

Az évszázadok nem mindig voltak kegyesek az ókori műtárgyakhoz, különösen a műalkotásokhoz. A múzeumok világszerte tele vannak olyan szobrok példáival, amelyek valamilyen módon sérültek, gyakran hiányoznak a végtagjaik vagy a pusztulás jeleit mutatják. Azonban nem minden ilyen feltételezett sérülés véletlenszerű. Úgy tűnik, a rómaiak szándékosan készítettek fej nélküli szobrokat – és ennek praktikus oka volt.

A fej nélküli szobrok valószínűleg a római művészet és régészet legikonikusabb jellemzői közé tartoznak. Ám ahelyett, hogy véletlen baleset miatt lettek volna hiányosak, e szobrok némelyikét levehető fejjel készítették. Ennek oka, hogy a rómaiak, akik mindig is pragmatikusak voltak, szerettek rugalmasan bánni a művészi megjelenítéssel. Vagy másképp fogalmazva: ha egy népszerű figuráról vagy hősről drága szobrot rendelnek, mi történik, ha az említett hős népszerűtlenné válik?

A megoldás egyszerű – leszedik a fejét, és kicserélik arra, aki a legújabb társadalmi ikon vagy hős. A művésznek csak egy idealizált, szabványosított testet kell készítenie (általában tógát visel), és máris megvan az eszközöd arra, hogy felcseréld és megváltoztasd a dísztárgyaid arcát, mint az a hátborzongató nő az Óz, a visszatérésből.

Ez a beépített rugalmasság különösen fontos volt a római kultúra számára, mivel a felejtés a kegyvesztettek büntetésének egyik legjelentősebb formája volt. A szobrokat megrongálták és lefejezték, hogy így semmisítsék meg az általuk ábrázolt személy emlékét, ami gyakran megtörtént, amikor egy császár felváltotta a másikat, vagy jelentős rendszerváltás történt.

Hogy világos legyen, nem minden szobor készült ily módon, tehát nem minden fej nélküli példányt terveztek úgy, hogy így végezze. Ráadásul nem a levehető fejek voltak az egyetlen olyan részek, amelyek megváltoztathatók voltak. Végső soron ez egy olcsó módja volt a műalkotások cseréjének.

Az ilyen típusú szobrászat híres példája az Ülő nő szobra, amely a Kr. u. 2. században készült, és a Chicagói Művészeti Intézetben található. Ezt az általános ábrázolást úgy tervezték, hogy egy istennőt ábrázolhatott.

Egy másik példa erre Antonius, Hadrianus császár rejtélyes szeretőjének szobra, amelyet a Helsinki Egyetemen őriznek. Ezen a Kr. u. 130-150 körülre datált szobron jól láthatók azok a vonalak, amelyeken a fejet és az alkarokat szükség esetén el lehetett távolítani.

A római szobrok nem voltak a közhősök megváltoztathatatlan ábrázolásai, hanem az idők folyamán változhattak, hogy tükrözzék az új normákat vagy alternatív nézeteket arról, hogy ki és mi számít. Ellentétben napjainkkal, amikor egy kegyvesztett közszereplő egyszerűen csak elveszíti az arcát, a rómaiak képesek voltak extra lépésre, és teljesen levehették a fejét.


Kapcsolódó írásaink