Történelem

Ókori egyiptomi csata helyszínére bukkantak

A leletek elemzéséből megállapították, hogy a település egy igen erőszakos konfliktus középpontja volt

A Ptolemaida-dinasztia elleni felkelés története régóta ismert, most megtalálták a lázadás egyik csatáját – írta meg a National Geographic.

Ókori egyiptomi csata helyszínére bukkantak
Képünk illusztráció
Fotó: AFP

Egy, a Kr. e. 207 és 184 között zajló, a Ptolemaida-dinasztia elleni egyiptomi lázadás egyik csatájának helyszínére bukkantak – számol be a Live Science cikke alapján a National Geographic. A felkelés többek között a világhírű rosette-i kőről ismert. A híres dinasztiát Nagy Sándor egyik hadvezére alapította, I. Ptolemaiosz Szótér néven, Kr. e. 305-ben. A rosette-i kő egy olyan rendeletet tartalmaz, amelyet V. Ptolemaiosz fáraó uralkodása idején, Kr. e. 196-ban, a felkelés korában írtak.

A helyszín beazonosításáról egy tavaly év végén megjelent tanulmányban írtak. A kutatók 2009-ben a Nílus deltájában, Tell el-Timainál, azaz az egykori görög-római ipari városnál, Thmouisznál folytattak ásatást. A leletek elemzéséből megállapították, hogy a település egy igen erőszakos konfliktus középpontja volt, de hogy melyiké, azt eleinte nem sikerült kideríteni.

A következő évtizedben újabb maradványok, így porig égetett épületek és fegyverek kerültek elő. II. Arszinoé, a Ptolemaida-dinasztia királynőjének lefejezett szobrát is megtalálták, de sok temetetlen emberi testet is.

„Egyiptomban nagy figyelmet fordítanak az emberek eltemetésére, így az, hogy temetetlen személyeket találtunk, sokat elárult” – mondta Jay Silverstein, a Nottingham Trent Egyetem munkatársa és a csapat tagja. Azt, hogy az elhunytak kik voltak, nem tudták kideríteni.

A régészek a feltárt bizonyos tárgyak, így érmék és edények révén datálták a lelőhelyet. A kutatók szerint a csata a Ptolemaida-dinasztia periódusában zajlott, a szakértők úgy vélik, a bizonyítékok abba az irányba mutatnak, hogy a felkelés egyik csatahelyszínét találták meg.

Kapcsolódó írásaink