Tech

Hasznos, ám kockázatos funkcióval kísérletezik a Google

A vállalat ígérete szerint algoritmikus védelmet és hús-vér emberi moderátorokat, tényellenőröket is alkalmaz

A Google egy új, kísérleti funkciót mutatott be, amellyel az emberek olyan jegyzeteket hozhatnak létre egy adott weboldalhoz vagy cikkhez, amelyeket bárki elolvashat. Így a felhasználók hasznos tippeket adhatnak egymásnak, ugyanakkor a gyanútlan emberek félrevezetésére is alkalmas lehet – írta a 9to5Google nyomán az RTL.

Hasznos, ám kockázatos funkcióval kísérletezik a Google
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Halil Sagirkaya

A Google elindított egy új, kísérleti funkciót, amelynek lényege, hogy az emberek jegyzeteket hozhatnak létre weboldalakhoz, amelyek hasznos tippeket tartalmaznak egy cikkel vagy témával kapcsolatban mind szakértőktől, mind pedig hétköznapi emberektől.

Ez a gyakorlatban úgy fog kinézni, hogy az egyes keresési találatok alatt két fül kap majd helyet: a Jegyzet hozzáadása és a Jegyzetek. Utóbbira kattintva egy olyan felület fogadja majd a felhasználókat, ahova bárki leírhatja az adott weboldallal vagy cikkel kapcsolatos észrevételeit, de akár egy rövid összefoglalót is készíthet az olvasottakról, segítve azokat, akik legközelebb odatévednek.

A jegyzeteket bárki megtekintheti, lájkolhatja, megoszthatja vagy elmentheti későbbre, valamint arra is van lehetőség, hogy jelentse a Google-nek felülvizsgálat céljából, ha félrevezetőnek vagy károsnak ítéli meg az olvasottakat.

És mi van akkor, ha valaki kevésbé nemes célokra, mondjuk dezinformáció terjesztésére használja majd az új funkciót?

A vállalat ígérete szerint algoritmikus védelmet és hús-vér emberi moderátorokat, tényellenőröket is alkalmaz annak érdekében, hogy a Jegyzetek hasznosak és biztonságosak legyenek, a Google egy adott weboldalhoz tartozó minden egyes jegyzetet a keresési kifejezéshez való relevanciája alapján rangsorolja majd. A legtöbb tartalomnál (pl. divat, videójátékok stb.) elérhető lesz az új funkció, de az olyan, érzékeny témáknál nem, mint a politika, a választások vagy az egészségügy. A kísérleti funkció a napokban lesz elérhető az Android és iOS felhasználók számára az Egyesült Államokban és Indiában.

Kapcsolódó írásaink