Tech

Ennyi időbe telik feltörni a jelszavakat

Rossz praktikák mellett a tizenöt karakter használata sem garancia a sikerre

Az erős jelszavak beállításához manapság izomra és észre is szükség van, hiszen a videókártyák egyre bővülő számítási teljesítményének köszönhetően nagyjából kétévente drámaian csökken az idő, ami szükséges a hackelések során rossz kezekbe került kódok találgatással történő visszafejtéséhez – számolt be az Origo.

Ennyi időbe telik feltörni a jelszavakat
A sebezhetőség a technológián és a felhasználókon egyaránt múlik
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Jens Buttner

A Specops biztonsági cég most friss információkkal szolgált, állítása szerint amennyiben a célra nem javasolt, de mégis széles körben használt MD5 algoritmussal vannak elmaszkolva a beállított jelszavak az ellopott adatbázisokban, akkor a rossz jelszókitalálási praktikák és a jelszavak újrahasznosítása miatt már a tizenöt karakter használata sem garancia arra, hogy sikerül megvédeni a vállalati adatokat.

A cég által elemzett 212,5 millió feltört jelszó alapján a leggyakrabban a 8-10-9 karakteres jelszavakat sikerült visszafejteni, a viszonylag magas limit annak tudható be, hogy a vállalatok által használt Microsoft Active Directory nem enged nyolc karakternél rövidebb jelszót beállítani. Viszont a toplista 4-8. helyei között növekvő sorrendben már a 11 és több karakteres jelszavak találhatóak, ami elsősorban a kitalálható és újból felhasznált céges jelszavak számlájára írható – írták.

A portál szerint erősen javasolt inkább 15 karakteres jelszót választani, akkor már 22,7 milliárd évre ugrik a törési idő.

Valamint átállni a javasolt paramétereknek megfelelő, véletlenszerűen generált, jelszókezelőben tárolt kódok használatára.

Kapcsolódó írásaink