Tech

A NASA különleges találmánya a hálószobák éke + VIDEÓ

Ma már teljesen hétköznapinak tűnik, pedig a NASA mérnökei dolgoztak rajta, olvasható a promotions.hu-n megjelent cikkben.

A NASA különleges találmánya a hálószobák éke + VIDEÓ
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Getty Images North America/Joe Raedle

Mi lehet az: a hálószobádban van, és a NASA találta fel? Persze ha úgy alakul, a gyerekszobában is elhelyezheti, azzal is jól jár. Ilyenkor leginkább valamilyen elektronikai eszköz jut eszünkbe, ami csúcstechnológiát képvisel, azonban ezúttal egy sokkal hétköznapibb dologról van szó: a memóriahabos technológiával készült matracokról.

Bár a memóriahabos matracok csak az utóbbi időkben lepték el a háztartásokat, a történet sokkal korábban kezdődik. A hatvanas évek közepén még nagyban dúlt az űrverseny Oroszország és az USA között. A NASA mérnökeinek figyelme alól pedig semmi sem maradhatott ki, a legkisebb hiba is a legnagyobb katasztrófához vezetett. Ez az olyan apróságnak tűnő dolgokban is tetten érhető, mint hogy milyen borítás kerül az asztronauták ülésére. Ez főleg a kilövés és az érkezés miatt volt fontos, amikor elképesztően nagy nyomás nehezedett az űrhajósokra.

Ehhez kellett egy olyan anyag, aminek a felülete egyenletesen oszlatja el az energiát, egyszerre rendelkezik energiaelnyelő és puha, nyomáscsökkentő tulajdonságokkal. Ez nem csak kényelmesebbé tette a hosszú űrutazásokat, hanem biztonság szempontjából is nagyobb védelmet jelentettek, egy esetleges ütközésnél hatékonyan tudták tompítani a becsapódást.

A memóriahab – amit az első időkben még csak „rugós habként” emlegettek – nyomásra alkalmazkodik a test formájához. A technológia megalkotója Charles Yost volt, aki a NASA-nak dolgozva fejlesztette ki a speciális memóriahabot. A technológia azonban később számos más területen is hasznosult.

Az 1970-es években például a Dallas Cowboys futballcsapat használta nagy eredménnyel a sisakokban, az 1980-as évektől kezdődően pedig a hosszú ideig ágyban fekvő betegeket védte meg az ágysebek kialakulásától. Az orvosi üléspárnák a mai napig ebből az anyagból készülnek, az ortopédusok legnagyobb örömére. Memóriahab borítja a repülők és a motorbiciklik üléseit is, a motorsportban szintén ilyen anyagból készítik az üléseket, hogy csökkentsék a versenyzőkre nehezedő terhelést, ami egy-egy baleset alkalmával akár életmentő is lehet. A legelterjedtebb felhasználási területe mégis ruhaipar lett, használják a cipők és talpbetétek készítésénél, egyedi ruhakészítés alkalmával pedig testformáknál.

Akinek már van otthon ilyen matraca, az is be tud róla számolni, milyen óriási különbség az ilyen ágymatracok és a hagyományos rugós matracok között, hancúrozáshoz és pihentető alváshoz is tökéletes. Minden bizonnyal a gyerekek is ritkábban kopogtatnak a háló ajtaján, hogy nem tudnak aludni, minden pár legnagyobb örömére.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink