Tech

Az öt legrosszabb dolog, amit tehetünk, ha beázott a mobilunk

Rengeteg házi módszer kering az interneten arról, hogy lehet visszahozni egy elázott készüléket a biztos halál torkából

Mindenki tudja, hogy a víz az elektromos szerkezetek halála. A szabadon áramló elektronok a víz vezetőképességének köszönhetően könnyedén rövidzárlatot okozhatnak. Mégis az egyik leggyakoribb telefonos probléma a beázás, és a nyári szezonban sokakkal megtörténik ez a szerencsétlenség. A probléma orvosolásával kapcsolatban rengeteg homemade-módszer és káros tévhit kering az interneten – írta meg a Hirado.hu.

Az öt legrosszabb dolog, amit tehetünk, ha beázott a mobilunk
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Normális esetben az áram csak a nyáklap előre meghatározott útvonalain át mozoghat, de ha a készülék beázik, összevissza kezdenek az elektronok száguldozni a készülékben. Ha szerencséd van, és a nedvesség elpárolog, a készülékben akkor is maradandó károk keletkeznek, mert a kicsapódó só és a keletkező rozsda rövidzárlatot képez az egymáshoz rendkívül közel futó áramutak között. Ebből következik, hogy a legfontosabb teendő, hogy beázás esetén mielőbb áramtalanítsuk a telefont! – hívta fel a figyelmet cikkében a Hirado.hu.

Érdemes megjegyezni: víz és víz között óriási különbség van! A desztillált vízben szinte semennyi, a normál édesvizekben kevesebb, a tengervizekben viszont rendkívül sok oldott ásványianyag van. Minél sósabb a víz, ami bejut a készülékbe, annál hevesebb reakciókat válthat ki, és komolyabb maradandó károkat okozhat.

Rizsbe temetés és egyéb, „futottak még” kategóriás módszerek

Ha sikerül is kiszárítani a mobilt a kétes, netes praktikákkal (rizsbe temetés, hajszárítózás, radiátoron pihentetés) a kicsapódó sók valószínűleg visszamaradó rövidzárlatot okoznak majd. Az ilyen zárlatok végzetes impulzust adhatnak a memóriának (teljes adatvesztés), megolvaszthatnak csatlakozókat, vagy akár az akkumulátor felfújódásához is vezethetnek.

Ilyenkor egyetlen esély marad: a szakszerű szétszerelés és teljes körű tisztítás, mielőtt bármi mást kezdenénk a készülékkel (szervizelés, adatmentés).

„Rengeteg házi módszer kering az interneten arról, hogy lehet visszahozni egy elázott készüléket a biztos halál torkából, ezeknek a többsége sajnos többet árt, mint használ, sőt, néha egyenesen veszélyesek is!” – árulta el Forgács András, az Emlékmentő Digitalizáló Stúdió mobiladatmentési szakembere. Öt dolgot ki is emelt a szakértő, ezeket különösen fontos elkerülni, ha fontos nekünk a telefonunk:

  • Bekapcsolás és töltőre helyezés: nemcsak garancia a végső kegyelemdöfést megadó zárlatra, de nagyon balesetveszélyes is! Akár mi is áramütést szenvedhetünk, de az aksi is komoly veszélyforrásá válik tőle.
  • Nyomogatás: ezzel sajnos csak még több vizet pumpálunk oda, ahová nem kéne.
  • Rázogatás, ütögetés: ettől nem lesz kevesebb víz a készülékben, de legalább jól szétterjed mindenütt benne.
  • Fújkálás: szintén vizet juttathatunk vele a telefon még ép részeibe.
  • Hajszárítózás: a forró levegővel ugyan elpárolog a víz, de jó eséllyel a házból nem tud majd távozni, sőt, gőzként még mélyebbre hatol majd.

„Az én telefonom vízálló, IP68-as besorolású!”

Nagyon dicséretes, de sajnos a gyakorlatban ez nem jelent garanciát arra, hogy képes kivédeni a beázást… Főleg ha esetleg volt már a kijelző cserélve vagy bármi más okból megbontva a gyári ragasztás.

Az elektromos készülékek csepp- és porállóságát meghatározó standardok speciális, laboratóriumi körülmények között vizsgált esetekben határozzák meg (pl. meg van adva, hogy milyen szögből, milyen erősségű és típusú vízsugár éri a telefont a teszten). A vízállóságot jelölő szám esetében sok kritériumnak kell optimálisan fennállnia, hogy a készülék teljesítse a teszten elért eredményt.

Ezt tehetjük, ha már megtörtént a baj:

Fontos, hogy a készüléket azonnal áramtalanítsuk. Vegyük le a tokot, majd távolítsuk el a SIM- és memóriakártyát is. Itassuk fel a vizet papírtörlő segítségével, majd mielőbb forduljunk szakértőhöz! A szervizek sajnos nem mentenek adatot, gyakori, hogy a készüléket ugyan működőképesen, de gyári állapot visszaállítással, azaz lenullázva adják vissza. Emiatt fontos, hogy a nélkülözhetetlen fájlokról mindig készítsünk biztonsági másolatot, vagy tároljuk őket felhőben. Ha ezt elmulasztottuk, de már beütött a baj, szerviz előtt érdemes szakemberhez fordulni, aki segít menteni a menthetőt.

Kapcsolódó írásaink

Jön a nyári menetrend

ĀA MÁV-Volán kiemelten fontosnak tartja, hogy az utasok lehetőleg elővételben vásárolják meg a jegyeket