Életmód

Erre figyeljünk Horvátországban!

Néhány betartandó jó tanács Horvátországba készülőknek

Idén is sokan autóval indulnak el külföldre nyaralni. Fontos azonban tudni, hogy például Horvátországban milyen szabályok vannak érvényben.

Erre figyeljünk Horvátországban!
A dubrovniki Riviérán nemcsak a Trónok harca helyszíneit lehet meglátogatni, de körbe is hajózhatjuk a legizgalmasabb partokat
Fotó: robertharding via AFP

Ha a magyarok kocsival indulnak nyaralni, a döntő többség célállomása a horvát tengerpart szokott lenni. A nyári szezonban érthető módon sokkal több rendőr van az utakon.

Akár egy szabálytalan parkolásnál is hamarabb intézkednek egy külföldi, mint egy horvát rendszámú autóval szemben.

A rendőrség a fokozott közúti ellenőrzés során az előírt sebesség és a követési távolság betartására, a zöldkártya érvényességére, a gépkocsitartozékok meglétére és az alkoholos befolyás alatt álló gépkocsivezetők kiszűrésére irányul.

horvátország

Az Európai Tanács döntése értelmében Horvátország január 1-jétől teljes jogú tagjává vált a belső határok nélküli schengeni térségnek, így a magyar–horvát határszakaszon lévő átkelőknél megszűnt az ellenőrzés, tehát nem kerül sor ki- és beléptetésre. Ez jó hír, mivel legalább itt nem kell akár órákat várni a határátkelésre.

Horvátországban az autópályák használata díjköteles. A fizetőkapuknál kell fizetni, de ki lehet egyenlíteni hitelkártyával, valamint az ENC- (útdíjak elektronikus fizetése) készülékkel is. ENC-készülék vásárolható a Varazdin (Varasd) és Sveta Helena (Szentilona) fizetőkapui mellett lévő eladóhelyeken, illetve a forgalmasabb benzinkutaknál. A vásárlást követően felhasználónevet és jelszót kapunk, mellyel az autópálya-fenntartó (HAC) honlapján, illetve a mobilapplikáción minden pillanatban követhető az ENC-számla állapota.

A horvátországi gyorsforgalmi utakon lévő alagutak használatáért külön díjat nem kell fizetni. Ez alól kivételt képez az Isztria kapujában megépített Ucka-alagút.

A sebességhatárok alapvetően megegyeznek a magyarországi KRESZ-ben rögzítettekkel: autópályán 130 km/h, gyorsforgalmi úton 110, lakott területen belül 50, egyéb úton 90 km/h a felső határ. Különbséget jelent azonban, hogy a 24 évnél fiatalabb vezetők és a két évnél frissebb jogosítvánnyal rendelkezők a sztrádán maximum 120, gyorsforgalmi úton 100, egyéb úton 90 km/h-val haladhatnak. Természetesen a nyári szezonban nagyon sok a mozgó sebességmérő. Nem ajánlott radarjelzővel vagy detektorral védekezni, mivel ezen eszközök Horvátországban tiltottak.

sebesség

Szintén jó tudni, hogy déli szomszédunknál kötelező tartozék a láthatósági mellény.

Az is fontos tudnivaló, hogy 12 éves kor alatt nem ülhet gyerek az anyósülésen, 5 éves korig pedig a gyerekülés használata is kötelező a hátsó ülésen. Speciális ülésben, a vezető melletti ülésen – a menetiránynak háttal – is szállítható a kicsi 2 éves kor alatt, de kikapcsolt légzsák mellett.

free

Sokan a nyaraláskor biciklit is visznek magukkal. Kerékpárosokra vonatkozó szabály, hogy 16 éves kor alatt kötelező a bukósisak biciklizés közben.

Előfordulhat, hogy valaki nem kerékpárt, hanem robogót visz magával. A horvát szabályok szerint a robogó olyan két- vagy háromkerekű, motoros gépjármű, aminek a motorja nem haladja meg az 50 köbcentiméter hengerűrtartalmat, és közúton nem halad 50 km/h-nál nagyobb sebességgel.

A Horvát Köztársaság területén a külföldön regisztrált motorkerékpárok csak akkor vehetnek részt a forgalomban, ha rendelkeznek rendszámtáblával, valamint érvényes forgalmi engedéllyel.

Tekintettel arra, hogy Magyarországon a robogókat nem kell regisztráltatni, így nincs rendszámtáblájuk, de forgalmi engedély sincs rájuk, következésképpen Horvátországban nem vehetnek részt a forgalomban.

Szintén január 1-jétől Horvátországban is az euró a hivatalos fizetőeszköz. Akinek korábbi nyaralásról maradt kunája, itthon már nem válthatja át, viszont déli szomszédunknál még az év végig be lehet váltani euróra a postákon, illetve a kereskedelmi bankokban.

Kapcsolódó írásaink