Tech

A hatalmas lebegő városba már jövőre beköltözhetnek a lakók – VIDEÓ

Tíz éven belül felépítenék Oxagon Cityt

Oxagon City a Szaúd-Arábiában felépülő, futurisztikus NEOM részét képezi és lakói vízen lebegő platformokon élnek majd – írja a raketa.hu.

A hatalmas lebegő városba már jövőre beköltözhetnek a lakók – VIDEÓ
A város egyetlen, sok kilométer hosszan elnyúló, tükörbevonatú felhőkarcolóból áll majd
Fotó: Ehsan Bayat

NEOM Szaúd-Arábia egyik legambiciózusabb vállalkozása, amivel nem csak egy egészen futurisztikus várost terveznek létrehozni a tehetősebb lakók számára, hanem a befektetők és turisták érdeklődését is igyekeznek felkelteni, hogy a hagyományosan az olajiparra alapozott gazdaság működtetésére más, a fosszilis energiahordozóktól független megoldást találjanak. A komplexum több különféle részegységből áll majd, amelyek mindegyike más-más újdonságot rejt: a The Line nevű város egyetlen, sok kilométer hosszan elnyúló, tükörbevonatú felhőkarcolóból áll majd, a Trojena egy sivatagi síparadicsomnak készül, míg Oxagon City vízen lebegő platformokkal növeli meg a szárazföldi település méreteit és nyújt otthont több ezer lakosnak.

Objektum doboz

Mint írják, Oxagon Cityben az ipar 4.0 vívmányai, az okosvárosok minden jellemző hozzávalója, a mesterséges intelligenciára alapozott IoT rendszerek, megújuló energiaforrásokra alapozott ellátás, az automatizált közlekedési rendszerek és az önvezető technológiák mind helyet kapnak a lakók kiszolgálása érdekében, akik egy valódi élő laboratóriumban érezhetik majd magukat. A speciális felépítésű város nagyrészt a vízre épül, ahol négyzet alakú platformokon lesznek elhelyezve a lakóépületek, irodák és kutatóközpontok, a településtől kicsit távolabb, szintén a part közelében pedig a várost ellátó létesítmények, az adatközpont, a sótlanító telep, a hidrogén előállítására szolgáló gyár és egy telekommunikációs központ kap helyet.

Oxagon City terveit már régen bemutatták, de a felépítésének részletei még formálódnak, december 16-án például a város képviselői aláírták azt a megállapodást az Ipari Minisztériummal, aminek értelmében a Jövő Gyárai Program keretében a „tiszta” gyártási folyamatok fejlesztését és az ipar 4.0 megoldások támogatását helyezik előtérbe. Oxagon NEOM komplexumának kutatási és gyártási centruma lesz, ahol elsősorban az innovációk fejlesztésén és tesztelésén lesz a hangsúly és ahol 90 000 lakót szállásolnak majd el. A város az elképzelések szerint 2030-ra lesz teljesen készen, de az első lakók már akár 2023-ban beköltözhetnek – írja a raketa.hu.

Kapcsolódó írásaink