Sport

Monsieur Golra emlékezünk

Labdarúgás. Hetvenöt éves lenne az egykori csatár

Tisztelői, barátai tegnap Farkas Jánosra emlékeztek. A Vasas egykori – nem túlzás – világklasszis csatára hétfőn ünnepelte volna hetvenötödik születésnapját.

farkas-janos
Farkas János (Forrás: tempofradi.hu)

A Ferencvárosban született, mégis az angyalföldi klub híveinek bálványa lett. Pedig hajdanán ott futballozott a Haller tér környékén a srácokkal, mígnem leigazolt a Fások csapatába, ahonnan átlépett a László Kórházhoz. Az ötvenes évek végén a Budapest minden pályáját bejáró tehetségkutatók felfigyeltek rá, már az ifjúsági válogatott kiszemeltjeként került a Vasashoz. 1959-ben, 17 évesen bemutatkozott már a piros-kékek első csapatában, a Szentmihályi – Kárpáti, Bundzsák, Sárosi – Mathesz, Berendy – Raduly, Kékesi, Csordás, Farkas, Lenkei tizenegyben. Tizenhárom évvel később, 1972-ben, a Tamás – Török, Fábián, Mészöly, Ihász – Müller, Puskás dr., Tóth Bálint (Menczel) – Molnár, Farkas, Várady (Lakinger) összeállítású gárdában búcsúzott. Érdekes, hogy a Vasas mindkét meccset elveszítette, pedig a kettő közti időszakra igazán nem a vereségek voltak a jellemzőek. A hatvanas évek közepén a klubtörténet egyik legeredményesebb csapatában (Varga vagy Kenderesi – Bakos, Mészöly, Ihász – Mathesz, Berendy – Molnár, Puskás, Farkas, Fister, Korsós) ontotta a gólokat.

Farkas János négy bajnoki aranyérmet (1960–1961, 1961–1962, 1965, 1966), három KK-győzelmet (1962, 1966, 1970) szerzett a Vasassal, amelynek mezében 270 bajnokin 169 találatot jegyzett, ezzel a klub öröklistáján csak Szilágyi Gyula előzi meg. Pazar és emlékezetes mérkőzéseket játszott piros-kékben, 1967-ben, a chilei Hexagonal-torna megnyerése után Pelé Santosa akarta a soraiba hívni. 1964-ben olimpiai bajnok lett, 1968-ban játszott Rio de Janeiróban a világválogatottban, 33 válogatott mérkőzésen 19 gólt szerzett.

Utóbbiak közül talán az 1966-os világbajnokságon a braziloknak rúgott gólja él róla képként a legtöbbekben. Annál szebb gólt keveset lőttek a vb-történelemben. 1966 egyébként is nagy éve volt: ősszel négyet rúgott a franciáknak (4:2) és hármat az osztrákoknak (3:1) a Népstadionban. A franciák ráaggatták a legtalálóbb becenevét: Monsieur Gol. Abban az esztendőben hetedik lett a France Football Aranylabda-szavazásán.
Fájdalmasan korán, 1989. szeptember 29-én hunyt el Budapesten.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom