Sport

A labda is csak Csöpinek szólította a többszörös gólkirályt - INTERJÚ

Mintha a tizenhatoson belül született volna, egyszerűen érezte a kaput. Meg a labdát is. És a labda meg is találta, éppenhogy csak meg nem szólította: megjöttem, Dzurják úr. Bár aligha dzurjákozta volna, hiszen mindenki csak csöpizte Dzurják Józsefet, a Ferencváros futballcsapatának többszörös gólkirályát. Egyedül a legendás edző, Dalnoki Jenő mondta neki, hogy „Duzják, úgysem tudom másként kimondani”. Egyébként még a konkurencia, az örök ellenség lila tábor is szerette, vagy legalább is tisztelte az embernek is kiváló csatárt. Most vele ünnepeltük szeretett klubja és munkaadója harmincötödik bajnoki címét, valamint az FTC alapításának ma esedékes, százhuszonötödik évfordulóját.

A labda is csak Csöpinek szólította a többszörös gólkirályt - INTERJÚ
Dzurják József
Fotó: MH/Balogh Dávid

– Hogy van, hogy szolgál az egészsége? Tudom, nemrég még nagy csatát vívott a leukémiával.

– Köszönöm, jól vagyok. És hát, mit mondjak. sikerült a halálos kórt legyőznöm. Október tizennyolcadika a második születésnapom, akkor estem át a csontvelő-transzplantáción. Idén már tizennégy éves leszek. Szerencsés vagyok, hogy Masszi Tamás professzor kezelt, és hogy az egyik nővérem jó volt donornak.

– Egy ideje mintha eltűnt volna a magyar futballból. Dolgozik még?

– Igen, folyamatosan dolgozom. A transzplantációt követően nyolc hónapra már edzést vezettem a Fradi-utánpótlásban. Az eltelt tizennégy évben több helyen edzősködtem, és tavaly visszatértem a Ferencváros utánpótlásához.

– Úgy emlékszem, egy időben próbálkozott az újságírással is. Írogat még?

– Igen. Pályafutásom végén a Nemzeti Sportnál kaptam lehetőséget, hogy megpróbálkozzam az újságírással. Szeretettel fogadtak, segítettek, s néhány év alatt már kezdtem beletanulni az újságírásba, amikor edzői felkérés jött Temesvári Miklóstól, aki korábban a Maldív-szigeteken edzőm volt. Diósgyőrbe hívott, hogy legyek a pályaedzője. Mentem. Ekkor az újságnál válaszút elé állítottak. Ugyan jól éreztem magam a szerkesztőségben, de hiányzott az öltözői légkör. Tudtam, biztos megélhetést cserélek bizonytalanra, de az edzőséget választottam. Mert a pálya, az öltöző az én igazi közegem, ott éltem az életem nagy részét.

– Volt bajnokcsapat tagja, többszörös kupagyőztes és gólkirály, mire a legbüszkébb pályafutásából?

– Nehéz kiemelni közülük bármit is. Egyik csodálatosabb élmény volt, mint a másik.

– A válogatottság valahogy elkerülte. Hiányzik?

– Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem. Olimpiai válogatottságomat Verebes Józsefnek köszönhetem, s 1987-ben Budapesten, egy bombaerős spanyol válogatottat ellen nyertünk 2–1-re, mégpedig az én fejesgólommal. Aztán Bicskei Bertalan többször meghívott a nagyválogatott keretébe, Svájc és Málta ellen ültem a kispadon, de nem léptem pályára. Pedig boldogító lett volna még néhány perc is. Amikor pedig gólkirály lettem itthon, majd Cipruson is, Mészöly Kálmán volt a kapitány, ő nem számolt velem. A barátaim szokták mondani néha, hogy olyanok is bemutatkozhattak a válogatottban, akiknek annyi meccsük sem volt az NB I-ben, mint ahány gólt te szereztél. De hát ilyen az élet.

– Ünnepelt a napokban? Mármint a Fradi harmincötödik bajnoki címét.

– Természetesen. Én tényleg kölyökkorom óta fradista vagyok. Szerencsésnek érzem magam, hogy gyerekkori álmom valóra vált, játszhattam a Ferencvárosban. A Fradiban! Abban a Fradiban, amely a napokban ünnepli alapításának százhuszonötödik évfordulóját. És én most is a Fradi-családhoz tartozom.

– A harmincöt aranyból hánynak volt részese?

– A Fradiban egyszer voltam bajnokcsapat tagja, egyszer meg kupagyőztesé.

– Melyikre a büszkébb?

– Mindkettőre egyformán büszke vagyok.

– Itthon még a Váccal is bajnok lehetett, aztán Cipruson is bajnok csapatban futballozott.

– Bajnoknak lenni, aranyérmes csapatban szerepelni mindenhol büszkeség. Így is éltem meg.

– Többször is gólkirályságig vitte.

– Diósgyőrben lettem ismert játékos. Ott mutatkoztam be az NB I-ben leszerelésem után, 1984 márciusában. Érdekes, hogy éppen a Fradi ellen, mégpedig a huszonkettedik születésnapomon. Aztán a nyáron kiesett a csapat, majd ezt követően a másodosztályban egymás után kétszer, előbb huszonnyolc, majd huszonöt góllal gólkirály lettem. Ezután keresett meg a Fradi. Ott aztán tizennyolc góllal lettem gólrekorder, mégpedig 1989–90-ben, két évvel később pedig Cipruson, huszoneggyel. Végül a Maldív-szigeteken is sikerült, mégpedig 1996-ban, tizenhat góllal a cím elnyerése.

– Összesen hány klubban futballozott?

– Mindjárt mondom: Ikladi Vasas, Jászberényi Lehel, Honvéd Szabó Lajos SE, DVTK, Ferencváros, Chemnitzer FC, Spartak Subotica, III. ker. TVE, Vác, Omónia Nicosia és az Orchid SC a Maldív-szigeteken. Úgy hiszem, valamennyi megvan.

– Hol érezte a legjobban magát?

– Nyilván a Fradiban, de nehéz kérdés erre válaszolni. Megint csak azt kell mondanom, szerencsés voltam, mert Diósgyőrben és a Fradiban az ország két legnagyobb és talán legjobb szurkolótábora előtt játszhattam. Majd Cipruson is a legnépszerűbb csapatban, nagy közönség előtt szerepelhettem. Nagyon sokszor megélhettem a pályán az igazi futballhangulatot. És hát a gólvágót mindenütt szeretik. Engem egyformán szerettek mind a három helyen. Csodás érzés, hogy ezt még a mai napig éreztetik velem. Magyar futballistaként ennél többet nem remélhet az ember.

– Ki volt a kedvenc edzője?

– Dalnoki Jenőt emelném ki. Nagyon tiszteltem, meg neki köszönhettem, hogy a Fradiba kerültem. A legfelkészültebbnek meg Bicskei Bercit tartottam. Öröm volt később segítőjeként dolgozni.

– És melyik csapattársára emlékszik a legszívesebben?

– Na, erre is kegyetlenül nehéz felelni. Minden csapatban, ahol játszottam, volt több cimborám is, akivel nem csupán a pályán értettük meg egymást. Így aztán nehéz kiemelnem bárkit is. De ha mégis, akkor hadd mondjam el, hogy volt egy nagybetűs csapatunk a Fradiban. Együtt jártunk szórakozni, sőt, együtt mentünk nyaralni is. Vagyis: Zsiborás, Józsa, Simon, Pintér, Limperger, Keller, Topor, Bánki, Kincses, Fischer, Dzurják, Dukon.

– Edzőként kevesebbre vitte. Nem gondolja, hogy túl jámbor ember ehhez a szakmához?

– Kiváló szakemberekkel dolgozhattam együtt, segítőként. Büszke vagyok arra, hogy ebben a bizalmi pozícióban engem választottak. Steidl Sándorral kezdtem Dunakeszin, aztán Temesvári Miklóssal Diósgyőrben majd Albániában dolgoztam, Bicskei Bertalannal a Videotonnál és Malajziában, Zoran Kunticcsal a Fradi U19-nél, Simon Antallal Zalaegerszegen kétszer is, Sisa Tiborral az U19-es válogatottnál, majd Diósgyőrben, Lucsánszki Tamással Soroksáron, Gálhidi Gyurival Kazincbarcikán. Szép névsor, ugye? Kicsit talán elkönyveltek asszisztensedzőnek.

– És vezetőedzőként mit művelt?

– Dunakeszin az NB III-ban kezdtem, bajnok lett a csapat, ám az osztályozón alulmaradt a Doroggal szemben, így aztán új edzőt szerződtettek.

– Emlékszem arra, hogy a BVSC-nél is volt.

– Igen ott is az NB III-ban. Az volt a cél, hogy a fiatal focistákból álló csapatot tartsam bent valahogy. Végül dobogón végeztünk. Utána a feljutás lett a cél, s ősszel másodikok voltunk, ám új edzőt hoztak, mert már öt ponttal vezetett előttünk az első. Később dolgoztam a Fradi U17-es, majd U16-os csapatával. S jött egy maldív lehetőség, fiatal csapathoz vittek vezetőedzőnek, hogy tartsam bent őket az első osztályban,

– Idehaza az a hír járta, hogy kint Dzurjáknak sikerei vannak.

– Minden szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy igen. A Club Valenciával megnyertem a bajnokságot, a President-kupát, majd a Szuperkupát is. Indultunk az Ázsia-kupában, ahol esélytelenként helyt álltunk a gazdag vietnami, thai és a szingapúri bajnok ellen. Hazajöttem, és akkor beteg lettem. Borzasztó kór: leukémia.

– Akkoriban írták is a lapok.

– Sokan kerestek, szurkoltak a gyógyulásomért. Jólesett. És a REAC-nál kaptam lehetőséget az NB III-ban, s az előtte csaknem kieső csapattal harmadikok lettünk. Az éremosztón az elnök azt mondta, reméli, én leszek a REAC Fergusonja.

– Nem lett.

– Nem. Nyáron több játékos feljebb igazolt, mi viszont nem tudtunk erősíteni. Mondtam is, hogy így aligha leszek a REAC Fergusonja, még igazi Dzurjákja sem. Nem biztos, hogy a karácsonyt megélem a csapatnál. Így lett, békében elváltunk októberben. Legutóbb Kazincbarcikán, Gálhidi Gyuri barátom távozása után, az ő ajánlására lettem vezetőedző, az NB II-ben. Elfogadott a csapat, jöttek az eredmények is. Például megvertük 3–1-re a bajnok MTK-t. Ám felfordult a világ, kitört a covidjárvány, félbeszakadt a bajnokság. Az új bajnokság indulása előtt pedig megköszönték a munkámat.

– Miért?

– Azt mondták, rendben volt az öltöző, jöttek az az eredmények is, de fiatal, ambiciózus, prolicences edzővel képzelik a jövőt.

– És akkor ott állt munka nélkül?

– Tulajdonképpen igen, bár Délkelet-Ázsiába többször is hívtak vissza dolgozni, de az orvosok nem javasolták, hogy hosszabb távon megint kint éljek. Ott lettem beteg, és itthon háromhavonta ellenőrizték a vérképemet.

– Egyébként önmagát milyen edzőnek látja? Vehemens, ugrál a kispadon, vagy mint sokan gondolják, végtelenül jámbor, türelmes?

– Fiatal edzőként vehemens voltam, de gyorsan megtanultam, csak ártok vele a csapatnak. Én mindig partnerként kezelem a játékosokat, de ha kell, tudok szigorú is lenni. Játékos-pályafutásomnak köszönhetően megkapom a kellő tiszteletet a srácoktól, és ez általában megkönnyíti a dolgomat.

– Szigorú?

– Nem is tudom. Mindenesetre rend, fegyelem, ugyanakkor jó hangulat van nálam az öltözőben. Az eredményes munkához ez elengedhetetlen. Aki pedig nem tartotta be a szabályokat, attól könyörtelenül elköszöntem, mert a csapatérdek az első. Több helyen hibának rótták fel, hogy nem ordítozom a játékosokkal, meg hogy az nem jó edző, akit szeretnek a játékosok.

– Dzurják Csöpit szerették?

– Kérdezze csak meg bárhol!

– Hol volt a legsikeresebb?

– A Maldív-szigeteken. Bajnokságot és két kupát is nyertem.

– Többnyire gyerekekkel foglalkozott, foglalkozik. Van neves, befutott tanítványa?

– A Fradiban nevelkedett két játékosom, Laczkó Zsolt és Vass Ádám válogatott játékos lett. Ez is a klubhoz köt, s igen boldog vagyok, hogy a Fradi-családhoz tartozom. Egyébként évek óta a Fradi öregfiúk csapatának edzője vagyok, tavaly októberben pedig megkaptam az U10-es korosztályt.

– Vállalna még komoly feladatot? Mondjuk, valamelyik élvonalbeli csapatot. Egyáltalán, milyen edzői papírja van?

– Hatvankét évesen nincsenek már illúzióim ezzel kapcsolatban, nem hiszem, hogy ajánlatokkal árasztanak el. Ami pedig a papírt illeti, a TF-es diploma mellett A licencem van. Persze, az eredményhez nem kell föltétlenül papír, bár az is igaz, hogy egy jó edző folyamatosan képzi magát.