Sport

Csak nézheti a magyar díjugrató válogatott a párizsi olimpiát

Az izraeli és lengyel csapat mögött harmadik lett együttesünk prágai kvalifikációs versenyen

Nem sikerült a bravúr, a magyar együttes sokat hibázott, így a 9 hibapontos Izrael és a 18 hibapontos Lengyelország mögött 27-tel harmadik lett a Közép- és Kelet-Európát, valamint Közép-Ázsiát magában foglaló régió olimpiai kvalifikációs versenyén, így éppen lemaradt a kvótáról.

Csak nézheti a magyar díjugrató válogatott a párizsi olimpiát
Szentirmai Ferenc a második fordulóban hibátlanul lovagolt
Fotó: Facebook/lovasfoto.hu

A Magyar Lovas-szövetség jelentős állami támogatással minden feltételt biztosított a díjugrató válogatottnak, hogy 22 év után újra lovasunk indulhasson olimpián, de bravúr nem sikerült. Pedig a 160 centiméteres akadályokkal nehezített kétfordulós prágai viadalon az ifj. Szabó Gábor, Szuhai Péter, Szentirmai Ferenc, ifj. Kövy András összeállítású csapat az első kör után még a párizsi indulást jelentő második helyen állt az izraeli négyes mögött, a második fordulóban azonban a lengyel kvartett megelőzte.
„Szép álom volt” – összegzett az MTI-nek Stróbl Dorottya, a Magyar Lovas Szövetség főtitkára, aki hozzátette, ebben a szakágban nagyon kis esély van arra, hogy valaki a ranglistáról egyéni kvótához jusson, szerinte a másik két szakág – lovastusa és díjlovaglás – esetében erre lehet esély.
Az első körben ifj. Szabó Gábor és Mezőhegyes Chabala párosa hibátlan teljesítményt nyújtott, s bár Szuhai Péter és lova, Chacco’s Girlstar egy verőhiba mellett egy elsőre kihagyott akadály miatt jelentős, húsz másodperces időtúllépéssel teljesítette a pályát. A 24 hibapontja viszont nem számított, mert utána Melypso Blue Ps Frh nyergében Szentirmai Ferenc egy verőhiba és egy másodperces időtúllépéssel, míg ifj. Kövy András és E-UP duója hibátlanul abszolválta a pályát. A magyarok öt hibapontjukkal egyetlen pontra voltak az éllovas izraeliektől, de mögöttük is csak eggyel voltak lemaradva a lengyelek. A másik hét csapatnak jóval nagyobb hátránya volt, így szinte biztossá vált, hogy a két csapatkvótáért ez a trió küzdhet meg.
A második versenyen ifj. Szabó Gábor nem tudta megismételni első produkcióját, három verőhibájával 12 hibaponttal zárt. Szuhai Péter viszont javított, de két verőhibája és az időtúllépése így is tíz hibapontot ért. Szentirmai Ferenc hibátlan lovaglása visszahozta a magyar reményeket, mert így az utolsó lovasok előtt a lengyelek csak egy hibaponttal voltak a magyarok előtt.

Mivel a nagy rivális befejező lovasa egy verőhibával zárt, így ifj. Kövy András úgy kezdhette meg a pályát, hogy nem lehet verőhibája, de legfeljebb két másodperccel túllépheti a 86 másodperces limitidőt. Azonban hamar elszálltak a remények, mert E-UP nevű lova három akadálynál is rontott. A győzelmet így Izrael szerezte meg 9 hibaponttal, a lengyelek 18-cal zártak, míg a magyarok 27-tel a harmadik helyen végeztek.
„Kell egy kis idő, hogy a hibákat kielemezzük, és levonjuk a következtetéseket. Az első kört követően a második helyen fordultunk, onnantól számítottam arra, hogy újult erővel tudjuk tartani a pozíciót, de sajnos nem így történt. Akik az első körben hibátlant lovagoltak, rontottak a folytatásban. Ez volt az utolsó lehetőség arra, hogy csapatban ott legyünk a párizsi olimpián, hiszen az első két hely valamelyikén kellett volna végezni Prágában. Hosszú folyamat van mögöttünk, az utolsó lovasig versenyben voltunk, erőt kell gyűjtenünk, és fel kell készülnünk a továbbiakra” – értékelt csalódottan Horváth Balázs szövetségi kapitány.
A díjugratók kvótaszerzése azért is hatalmas bravúr lett volna, mivel ebben a szakágban legutóbb az 1980-as, moszkvai olimpián szerepelt a magyar csapat, ráadásul az 1996-os, atlantai játékok óta nem volt magyar lovas olimpián, akkor lovastusában sikerült kvalifikálnia magát a csapatnak.

Kapcsolódó írásaink