Sport

Meglepő döntést hozott a lengyel szövetség

Fernando Santos veszi át a válogatottat

Megvan a lengyel labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitánya – a kinevezés éppen úgy meglepetést keltett, mint néhány nappal ezelőtt a portugál nemzeti tizenegy esetében. A hollandoknál viszont tudott volt, hogy ki váltja a leköszönő Louis van Gaalt, ott legfeljebb annyi az újdonság, hogy az utód munkába állt. Három európai válogatott helyzete a világbajnokság után, az Európa-bajnoki selejtezők kezdete előtt.

Meglepő döntést hozott a lengyel szövetség
Fernando Santost már be is mutatták Varsóban
Fotó: AFP/Wojtek Radwanski

A legegyszerűbb, ugyebár, a hollandok képlete. Louis van Gaal már tavaly áprilisban világossá tette, hogy a világbajnokság után leköszön, a KNVB pedig kijelölte az utódot, Ronald Koemant. Az egykori Európa-bajnok hátvéd korábban egyszer már, 2018 és 2020 között betöltötte a kapitányi posztot, a Barcelona hívása kedvéért távozott. A mostani hét elején tartotta az új korszakot indító sajtótájékoztatóját, ahol közölte, hogy változásokat tervez, amelyek közül az egyik, hogy ellentétben a háromvédős rendszert preferáló Van Gaallal, visszatér a négyvédős felálláshoz.

A portugál válogatott a vártnál gyengébb világbajnoki szereplése után a szövetség nem kötött új szerződést Fernando Santossal. A 68 éves edzőnek azonban esze ágában sem volt nyugdíjba vonulni, új kihívást talált magának. A lengyel szövetség korábban a cél, ebben az esetben a megállapodás közelébe jutott Steven Gerrarddal, de aztán mégsem az egykori Liverpool-csillag lett a befutó, hanem Fernando Santos. Érdekes, hogy még egy portugál „képben volt” a tárgyalások során, Paulo Bentóval is felvette a kapcsolatot a lengyel szövetség.

Fernando Santos a lengyel válogatott XXI. századi történetének harmadik külföldi szövetségi kapitánya, a holland Leo Beenhakker és a portugál Paulo Sousa után. Bemutatkozó sajtótájékoztatóján, kedden, Varsóban, azt mondta: „Mostantól én is lengyel vagyok, egy közületek”. A megbízatása a 2026-os világbajnokság végéig szól, természetesen ő vezeti a csapatot majd a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőiben is.

A távozásával megüresedett portugál szövetségi kapitányi posztot a belga válogatottól elköszönt, spanyol Roberto Martínez tölti be a jövőben. Mint elmondta, senkit sem írt le a világbajnokságon szerepelt keret tagjai közül, mind a 26 játékossal tárgyalni szeretne – így az immár szaúd-arábiai klubban futballozó Cristiano Ronaldóval is.

Kapcsolódó írásaink