Sport

„Miért ne álmodna Afrika a kupa megnyeréséről?”

A marokkói válogatott most megpróbálja megváltoztatni a világ futballtérképét

Abderrazak Hairi, az 1986-ban a világbajnokság egyenes kieséses szakaszába jutott marokkói válogatott egyik sztárja elemezte a Gulf Timesban az „Atlasz oroszlánjainak" katari menetelését.

„Miért ne álmodna Afrika a kupa megnyeréséről?”
Attiat-Allah, Abde Ezzalzuli, Amrabat és Szabiri ünneplik a marokkói továbbjutást
Fotó: Foto Olimpik / Nurphoto / Nurphoto via AFP

Marokkó a horvátok elleni döntetlen után legyőzte a kanadaiakat, a belgákat és a spanyolokat. Hairi szerint a csapatuk a portugálok ellen sem esélytelen: „Úgy gondolom, hogy a marokkói válogatott most megpróbálja megváltoztatni a világ futballtérképét. A lehető legmagasabb szinten játszik, és bebizonyítja a világnak, hogy semmi sem lehetetlen. Minél többet álmodunk valamiről, annál ambiciózusabbak vagyunk” – mondta a Reutersnek nyilatkozva.

Ezt támasztja alá a szövetségi kapitány, Valid Regragi és PSG-ben futballozó védő, Asraf Hakimi véleménye, amely szerint: „Miért ne álmodna Afrika a kupa megnyeréséről?”

Néhány héttel ezelőtt még lehetetlennek tűnt az álom, de most ki merné azt mondani, hogy esélytelenek az egyébként a svájciakkal szemben nagyon meggyőző portugálok ellen is? A következő cél, hogy a marokkói legyen az első afrikai válogatott, amelyik világbajnoki elődöntőt játszhat. „Történelmi pillanat lesz ez mindannyiunk számára, arabok és afrikaiak számára. Éljük meg az álmunkat, és bármi történjék is, már nagyon sok mindent elértünk” – mondta Hairi.

Nem akadt a torna előtt olyan nagy fogadóiroda, amelyik a horvát és a belga, valamint a kanadai válogatottal azonos négyesben lévő marokkóiak továbbjutását jövendölte volna. Az sem erősítette az észak-afrikai csapat iránti bizalmat, hogy mindössze három hónappal a torna előtt a szövetség menesztette Vahid Halilhodzicot, és kinevezte helyette a legsikeresebb klubedzőt, Valid Regragit. De aztán mindenkit meglepett az a teljesítmény, amellyel a marokkóiak előrukkoltak. A védekezésük egyszerűen szinte felülmúlhatatlan, az eddigi négy mérkőzésükön egy gólt kaptak, az is öngól volt.

Hairi is kiemelte, hogy az egykori válogatott középpályás, Regragi az első arab edző, aki bejutott a világbajnokság negyeddöntőjébe.

„Bár a felkészülési időszak nagyon rövid volt, Valid példaértékű csapatot tudott alkotni, Zijes és Mazraui pedig új szellemiséget hozott a csapatba” – magyarázta Hairi, utalva arra, hogy a két Hollandiában született sztár összeveszett Halilhodziccsal, s csak az új kapitány hívására tértek vissza.

„Ennek a generációnak az ereje és Regragi sikerének fő oka az összetartás, a küzdőszellem és a hazaszeretet, a marokkói és az arab futball hírnevének öregbítése” – mondta Hairi. – Valid meg akarja mutatni a világnak, hogy az arab játékosokkal az arab edzők is sikeresek tudnak lenni.”

Marokkó 1986-ban, éppen Abderrazak Hairi góljainak is köszönhetően 3–1-re legyőzte Portugáliát. Ez az, aminek a megismétléséről most álmodoznak a marokkóiak. Ugyanakkor Hairi úgy véli, nem szabad változtatni az eddigi taktikának, nagyon fegyelmezetten kell védekezni, s várni azt a pillanatot, amelyben le lehet csapni az ellenfél védelmére.

„Remélem, ez a csodás menetelés újabb győzelemmel folytatódik, ha Isten úgy akarja” – mondta.

Kapcsolódó írásaink