Sport

A marokkói anyukák a csapat kabalái

Tizennégy játékos nem az anyagországban született a huszonhatból

Nagyon úgy fest, hogy a marokkói labdarúgó-válogatott ereje a családban van. Azóta, hogy Asraf Hakimi a belgák elleni győztes mérkőzés végén a lelátón megkereste az édesanyját, megölelte, majd homlokon csókolta, egyre több játékosról derül ki, hogy a szülei ott vannak Katarban – mi több, fontos szerepet játszanak a csapat sikereiben.

A marokkói anyukák a csapat kabalái
Hakimi és társai a szülők gyűrűjében
Fotó: AFP/Fadel Senna

A katari központú világszerte elismert média, az Al Jazeera a keddi, spanyolok elleni nyolcaddöntő előtt igyekezett bemutatni, pontosan milyen hatása van a marokkói játékosokra az anyák, apák és más rokonok jelenléte.

„Imádlak, anya!” – ezzel a felirattal mutatta meg országnak, világnak a PSG idegenlégiósa, Asraf Hakimi az emlékezetes anyai csókot. S mint kiderült, nem Hakimi az egyetlen, akit a szülei a helyszínen támogatnak.

Valid Regragi edző és Fuzi Lekjaa, a Marokkói Királyi Labdarúgó-szövetség elnökének utasítására a marokkói csapat összes tagja kiválaszthatta, mely családtagját ajándékozza meg egy all-inclusive katari utazással. Ennek eredményeként a főhadiszállása, a Wyndham Doha West Bay szálloda időnként egy imádni való szülői nyári táborra hasonlít. Egyesek számára, mint a tréner Regragi édesanyja, Fatima, az utazás élete első külföldi turnéja.

„Egész játékos- és edzői pályafutása során soha nem utaztam el, hogy megnézzem őt – mondta Fatima a marokkói Arriyadia sportcsatornának. – Több mint ötven éve élek Franciaországban, és ez az első verseny, amiért elhagytam Párizst.”

A középpályás Abdelhamid Szabiri szülei nem tudtak betelni a fotók, videók készítésével. Emlékképeket készítettek a csapat tagjairól, a Chelsea középpályásával, Hakim Zijesről, a Sevilla kapusáról, Bunuról, és természetesen Reragi edzőről.

Hakim Zijest még Luca Modric is nehezen fogta a horvátok elleni találkozón
Hakim Zijest még Luca Modric is nehezen fogta a horvátok elleni találkozón
Fotó: AFP/Manan Vatsyayana

Valahányszor televíziós mikrofonokat nyomtak az arcukba, a marokkói játékosok büszke szülei a gyermekeikről beszéltek és arról, hogy a csapat összes „fiúját” sajátjuknak tekintik.

A szívmelengető közösségi média posztokon kívül a pozitív energia létrehozása része Regragi azon stratégiájának, hogy megfoghatatlan előnyökhöz jusson, amelyek a pályán is megjelennek. „Sikerünk nem lehetséges szüleink boldogsága nélkül” – mondta már akkor, amikor elfogadta a felkérést a szövetségi kapitányi posztra.

A felmenőkön kívül a csapat ereje a közösség támogatásában is rejlik. Az Al Jazeera szerint legalább tizenötezer marokkói él Katarban, és rajtuk kívül is több ezren jöttek a világ minden tájáról az első arabok által rendezett világbajnokságra, hogy hozzájáruljanak a felemelő marokkói hangulathoz.

„Istenre esküszöm, ha nincsenek itt a szurkolók, nem jutottunk volna a következő körbe!” – kiáltott fel Regragi a belgák elleni második csoportgyőzelemmel bebiztosított továbbjutást követően.

Ifjú marokkói szurkoló a lelátón - oroszlánnak öltözve
Ifjú marokkói szurkoló a lelátón – oroszlánnak öltözve
Fotó: AFP/Kirill Kudryavtsev

A lelátói légkör pedig aligha változik, a Spanyolország elleni nyolcaddöntőre olyan nagy volt a jegyek iránti kereslet, hogy a marokkói labdarúgó-szövetség további ötezer jegyet vásárolt a szurkolóinak. Az Egyetemi Stadion kedden négy órára megtelik királyi vörös zászlókba burkolt és darbuka dobokkal felszerelt marokkói nézőkkel.

Marokkó ezúttal is (Belgium után) egy olyan nyugat-európai ország válogatottjával mérkőzik meg, ahol jelentős marokkói diaszpóra él.

A 2022-es katari világbajnokságon egyébként 137 játékos képvisel más országot képvisel, mint ahol született. Reragi csapatának 26 játékosából 14 szintén nem Marokkóban látta meg a napvilágot.  De a diaszpórában élők talán még nagyobb szurkolók a marokkói válogatottnak, mint az otthoniak

A csatár Zakaria Abuklal (ő lőtte a második gólt a belgáknak) édesapja, Tarek a következőket mondta: „Zakaria Hollandiában született, ott van mindene, amire szüksége van, de a vérünk marokkói.”

Az a bizonyos marokkói vér
Az a bizonyos marokkói vér
Fotó: AFP/Antonin Thuillier

A francia születésű Regragi közvetlenül a 16 közé jutás után bevallotta, hogy az 1986-os világbajnokságra gondolt, amikor a csapat legutóbb kijutott a csoportkörből. „Akkoriban a francia külvárosokban éltem, és amikor Marokkó legyőzte Portugáliát, ez volt a legboldogabb nap az életemben” – mondta.

Csapata most az új magasságok küszöbén áll: példátlan lenne a vb-negyeddöntőbe jutás. Spanyolország a favoritja a kedd délutáni mérkőzésnek, de Marokkó már két győzelmével megmutatta a világnak, mire képes ezen a tornán.

Kapcsolódó írásaink