Sport

Beleszaladt a késbe a Sopron

A címvédő Sopron hazai pályán sajnos nagyon simán kapott ki a spanyol Salamancától

A két ellenlábas eddigi 11 találkozójából négyszer a magyarok, hétszer pedig a spanyolok kerültek ki győztesen. Legutóbb az isztambuli Final Four elődöntőjében csaptak össze, és akkor Gáspár Dávid együttese 74–69-re győzött.

Beleszaladt a késbe a Sopron
Az Euroliga december 8-i fordulójában nem ment a magyar bajnoknak, ezúttal jobb volt a spanyol csapat
Fotó: Sopron Basket

Legutóbb, a csaknem háromhetes válogatott szünet előtt a címvédő soproniak Gironában vendégeskedtek, ahol elszenvedték első vereségüket az Euroligában. Azóta változott a magyar bajnok kerete, ugyanis fegyelmi okokból távozott Brittney Sykes, a magyar válogatottban is szerepelt Turner Yvonne pedig visszatért Sopronba, ahol 2016-tól 2019-ig már kosarazott.

A Salamanca ugyancsak 3/1-es győzelmi mérleggel érkezett a Novomatic Arénába, és soraiban több ismerős is akadt: Roberto Iniguez vezetőedző két évig a soproni kispadon ült, a szerb Aleksandra Crvendakic hat idény töltött a hűség városában, az amerikai Erica McCall pedig Szekszárdon légióskodott.

A meccs elején, 7–7 után egy 9–0-s salamancai roham következett, majd Turner könyöklésért kapott sportszerűtlen hibája borzolta a kedélyeket. A vendégek a második negyedben 12 ponttal elhúztak (14–26), és a szerb Jelena Brooks kosarai ellenére a különbség a nagyszünetre 22 pontra nőtt (24–46).

Térfélcsere után Turner bedobta az első hazai triplát, lendületbe jöttek a zöld-sárgák, és egy 11–0-s sorozat révén megfeleződött a hátrány (35–46). A spanyolok azonban csakhamar magukhoz tértek, ismét 20 pont lett a távolság, és a zárószakasz 41–61-es rajtjára már eldőltek a lényegi kérdések. A túloldalon a kanadai Bridget Carleton bedobta ötödik hármasát, a görög Mariella Faszula rendkívül hatékony volt a palánkok alatt, így a már 29 ponttal is vezető Salamanca végül a vártnál simább győzelemmel távozott Sopronból.

Női Euroliga, B csoport, 5. forduló:
Sopron Basket–Salamanca (spanyol) 53–75 (12–21, 12–25, 17–15, 12–14)
A magyar csapat legjobb dobói Brooks (16), Magbegor (14) és Turner (10) voltak. 

A csoport másik magyar vonatkozású mérkőzésén az újonc DVTK a Gironánál vendégeskedett. A katalánok nem tudták átmenteni „sopronverő” formájukat, és Völgyi Péter tanítványai bravúros diadalt arattak. A mérlegüket 2/3-ra javító miskolciak legjobbja a brit Cheridene Green lett 16 ponttal.

Girona (spanyol)–DVTK-Hun-Therm 58–64 (19–19, 14–13, 13–21, 12–11)

A magyar csapat legjobb dobói Green (16), Guirantes (13), Kányási (11) és Bernáth (10) voltak.

Jövő szerdán a Sopron a francia Landes-hoz, a Diósgyőr pedig Salamancába látogat, közben az A csoportban a Szekszárd az olasz Bolognát fogadja majd.
 

Kapcsolódó írásaink

Történelmi siker Szekszárdon

ĀKétszeri hosszabbítás után győzte le a magyar csapat a legutóbb ezüstérmes török Fenerbahcét szerdán a női kosárlabda Euroliga második fordulójában, ezzel megszerezte fennállása első sikerét az elitsorozatban

Magabiztos Sopron Basket

ĀA címvédő a török Mersin vendégeként aratott győzelmet szerdán a női kosárlabda Euroliga második fordulójában, így továbbra is százszázalékos