Sport

Történelmi siker Szekszárdon

Kétszeri hosszabbítás után győzte le a magyar csapat a legutóbb ezüstérmes török Fenerbahcét szerdán a női kosárlabda Euroliga második fordulójában, ezzel megszerezte fennállása első sikerét az elitsorozatban

Szekszárd a múlt heti nyitókörben 82–71-re kikapott a legutóbb negyedik cseh USK Praha vendégeként. Előzetesen úgy tűnt, hogy Djokics Zseljko tanítványai – akik 6/2-es győzelmi mérlegnél tartanak az NB I-ben – a második fordulóban sem szerzik meg első EL-sikerüket, mivel a favoritnak számító, legutóbb ezüstérmes Fenerbahce látogatott hozzájuk.

Történelmi siker Szekszárdon
Tavaly még nyeretlen maradt az Euroligában a Szekszárd, ám idén hamar megszerezték első győzelmüket – nem is akárki ellen
Fotó: kscszekszard.hu

Az isztambuliak ugyanakkor egyelőre messze vannak a csúcsformától, erre utal, hogy az ottani pontvadászatban is van már vereségük, ráadásul az Euroliga nyitányán óriási meglepetésre 73–46-ra kikaptak a lengyelországi Polkowicében.

A szerdai meccsen a tolnaiak remekül állták a sarat, és noha egyszer elengedték ellenfelüket tíz ponttal, nem szakadtak le teljesen. A Fener végig vezetett az első húsz percben, a hazaiak legjobbja, a honosított Goree Cyesha ekkor 15 pontnál tartott.

Fordulás után ihletett formában küzdöttek a hazaiak, és a meccs során először átvették a vezetést. Óriási küzdelem zajlott a pályán, három perccel a vége előtt öt ponttal elhúzott a Szekszárd, a utolsó perc 81–81-ről indult. A mérkőzésből 16 másodperc volt hátra, amikor Victoria Vivians duplájával 85–83 állt az eredményjelzőn, Olcay Cakir egy közeli kosárral válaszolt, majd 87–87-nél jöhetett a hosszabbítás.

Az ötperces ráadás hallatlan izgalmakat és öt-öt pontot hozott, a közönség önkívületben biztatta kedvenceit, akik négy másodperccel a dudaszó előtt 92–92-re álltak. Egy vitatott labdabirtoklást és hosszas videózást követően a magyarok indíthattak támadást, de nem jött össze a befejezés, így következett a második „túlóra”.

Ebben már kevés kidolgozott támadást láthatott a publikum, a játékosok utolsó tartalékaikat mozgósítva csúsztak-másztak minden labdáért, végül a Djokics-gárda hihetetlen akaratereje érvényesült.

Atomerőmű KSC Szekszárd–Fenerbahce (török) 103–101 (21–24, 24–23, 23–17, 19–23, 5–5, 11–9) – kétszeri hosszabbítás után

A magyar csapat legjobb dobói: Goree 30, Vivians 25, Wallace 16, Studer 16, Hebard 11

A fennállása első euroligás győzelmét arató Szekszárd egy hét múlva a spanyol Valenciához látogat.

Kapcsolódó írásaink

Magabiztos Sopron Basket

ĀA címvédő a török Mersin vendégeként aratott győzelmet szerdán a női kosárlabda Euroliga második fordulójában, így továbbra is százszázalékos