Sport

Egy tizenegyest sem tudtak belőni a spanyolok – Marokkó a nyolc között

Hakimi majdnem hogy panenkázott

Marokkó tizenegyespárbajban kiejtette a spanyolokat a labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében. Így a hetedik csoportelső is bekerült a negyeddöntőbe. A spanyolok borzalmasan rúgtak a tizenegyeseket.

Egy tizenegyest sem tudtak belőni a spanyolok – Marokkó a nyolc között
Bunu fantasztikusan védett a szétlövésben
Fotó: AFP/Karim Jaafar

A spanyol válogatott uralta a labdabirtoklást tekintve a 120 percet (illetve a hosszabbításokkal együtt legalább 130 percet), de nagyon sokáig nem tudott helyzetbe kerülni. A 2022-es világbajnokság hetedik 0–0-s mérkőzése mindent egybevetve eseményszegény, unalmas játékot hozott.

Elképesztő, hogy a kilencvenedik perc utáni hosszabbítás hozta a legnagyobb izgalmakat, Unai Simon majdnem belerúgta a labdát a rárohanó csatárra, Dani Olmo szabadrúgását Bunu vetődve védte, Laporte fejese éppen csak elakadt egy védőben.

Rendkívüli statisztikával tudunk ehhez szolgálni: a spanyol válogatott legutóbbi öt mérkőzése – ezt is beleértve – hosszabbítást hozott a nagy tornák egyenes kieséses szakaszában. 2018-ban így estek ki az oroszok ellen, 2021-ben (a 2020-as Eb-n) a horvátok, a svájciak és az olaszok ellen is hosszabbítást játszottak, s most is.

A hosszabbításban a marokkóiak egyre inkább fáradtak, de az ellentámadásokra hagytak erőt. A 104. percben Kedira nyolc méterről, tiszta helyzetből lőtt, Unai Simon, a spanyol kapus lábbal védett. Ez volt a mérkőzés legnagyobb helyzete. De lehet, hogy egy másik volt az: hivatalosan a 123., valójában a 134. percben Sarabia nehéz szögből, öt méterről a kapufát találta el.

Tizenegyespárbaj döntött. A marokkóiak kezdték, Szabiri simán belőtte. Sarabia következett, akit a szétlövés miatt küldött be Luis Enrique. Kapufára lőtte! Maradt az 1–0 a marokkóiaknak.

Hakim Zijes a kapu közepébe küldte a labdát, 2–0. Soler lövését Bunu kivédte.

Benun, a harmadik marokkói lövő is hibázott, nagyon gyenge lövését Unai Simon védte. Busquets következett, s az ő lövését is kiütötte Bunu.

Asraf Hakimi, a PSG sztárja a továbbjutásért lőtt. Majdnem panenkázott, elképesztő higgadtsággal emelte a kapuba a labdát. Marokkó válogatottja bekerült a világbajnokság negyeddöntőjébe.

Kapcsolódó írásaink