Sport

Marokkó csoportelsősége nem érdemtelen – Egervári Sándor értékelése

Öt csoportban már befejeződtek a küzdelmek a labdarúgó-világbajnokságon, a tíz továbbjutó csapat közül öt európai. Egervári Sándor volt szövetségi kapitány szerint az eddigi két legnagyobb meglepetés Marokkó csoportelsősége és Belgium kiesése.

Marokkó csoportelsősége nem érdemtelen – Egervári Sándor értékelése
Így ünnepelték a marokkói szurkolók csapatuk továbbjutását Rabatban
Fotó: AFP

– A szerdai FranciaországTunézia mérkőzésen példátlan eset történt, a bíró lefújta a mérkőzést, utána kiment megnézni a videót, majd les miatt visszavonta Griezmann egyenlítő gólját.

– A franciák teljesen jogosan tettek panaszt a FIFA-nál, mert több bírói hiba is történt. Több évtizedet ugyan eltöltöttem a labdarúgásban, de olyanra nem emlékszem, hogy egy lefújt mérkőzést később folytattak. Ráadásul a meglátásom szerint Grizmann gólja szabályos volt, mert egy tunéziai védőről pattant elé a labda, s ezzel egy új játékszakasz kezdődött. Kíváncsian várom, a FIFA mit válaszol erre a súlyos tévedésre.

– Hogyan lehetett Marokkó az egyik legnehezebb csoportban első?

– Az afrikai válogatott csoportelsősége ugyan meglepetés, de nem érdemtelen, mert legyőzte a világranglistán második belgákat, gól nélküli döntetlent játszott a világbajnoki ezüstérmes horvátokkal, s nyert Kanada ellen. Persze Marokkó sikeréhez az is kellett, hogy esélyesebb európai ellenfelei a vártnál gyengébben teljesítettek.

– Különösen a belga csapat, amely csak a kanadai együttest tudta legyőzni. Mi lehet a belga bukás oka?

– A média arról ír, hogy nem volt összhang a játékosok között. Mindenesetre az sokat elmond a teljesítményükről, hogy a három mérkőzésükön mindössze egy gól tudtak csak szerezni. A horvátok elleni továbbjutásról döntő meccsen pedig nagyon kényelmesen kezdtek, csak a hajrára pörögtek fel, a hosszú sérülése után pályára lépő Lukaku pedig kihagyta a helyzeteit. Ezzel egy sikeres belga korszaknak vége lehet, új csapatot kell építeni.

– Mi a véleménye a második helyen továbbjutó horvátok eddigi szerepléséről?

– A horvát együttesben is több kiváló, de idősebb játékos van, akiknek ez a világbajnokság lehet a hattyúdaluk. Modricék csak a kanadaiak ellen tudtak győzni, a továbbjutást a védekezésüknek köszönhetik, mert eddig csak egy gólt kaptak. Úgy látom, a horvátoknak nehéz lesz megismételniük négy évvel ezelőtti hatalmas sikerüket. De a futballban az a csodálatos, hogy bármi megtörténhet.

Kapcsolódó írásaink