Sport

A tizenegyesölő horvát kapus elárult valamit az életéről

„Még soha nem voltam ilyen boldog” – mondta

Pályafutása legboldogabb pillanatának nevezte az 1–1-es döntetlent követő tizenegyespárbajt a horvát Dominik Livakovic, aki három japán lövést hárított a katari labdarúgó-világbajnokság hétfői nyolcaddöntőjében, ezzel oroszlánrészt vállalt a szétlövés 3–1-es megnyerésében.

A tizenegyesölő horvát kapus elárult valamit az életéről
Dominik Livakovic három tizenegyest is kivédett
Fotó: Foto Olimpik / Nurphoto / Nurphoto via AFP

„Kétségkívül a pályafutásom legszebb és legboldogabb pillanatai közé tartozik ez a siker” – fogalmazott a horvát válogatott 27 esztendős kapusa. A mérkőzés legjobbjának megválasztott Livakovic elárulta: felkészültek a japán rúgókból.

„Százhúsz nehéz percet játszottunk, és akkor nyertünk, amikor a dolgok még bonyolultabbra fordultak. Nem voltak tökéletes tizenegyesek, így képes voltam hárítani őket” – fűzte hozzá Livakovic, aki világbajnokságon harmadik hálóőrként mutatott be három védést a szétlövésben. Ezt megelőzően ez 2006-ban a portugál Ricardónak sikerült Anglia ellen, míg négy esztendővel korábban az ugyancsak horvát Danijel Subasic volt képes hasonlóra, Dánia ellen.

Morijaszu Hadzsime szövetségi kapitány büszke volt csapatára, amely szerinte „megmutatta a japán labdarúgás jövőjét".

„Legyőztünk két korábbi világbajnokot, Németországot és Spanyolországot is" – hangsúlyozta az elért eredményeket a szakember, aki szerint játékosai a legjobbjukat nyújtották, és azzal együtt is új korszak kezdődik számukra, hogy Japánnak negyedszer is a nyolcaddöntő jelentette a végállomást.

„Most nehéz, de nagyon büszke vagyok arra, amit elértünk, igazán élveztük ezt a tornát” – mondta a japánok utolsó 11-esét elvégző csapatkapitány, Josida Maja, akinek lövését kivédte Livakovic.

A pénteki negyeddöntőben Horvátországra Brazília vár.

Kapcsolódó írásaink