Sport

A horvátok hite továbbjutást ért a világbajnokságon

A világbajnokság ötödik nyolcaddöntője, a Horvátország–Japán mérkőzés nem a legjobb reklámja volt a futballnak, mert elsősorban a védők jeleskedtek. Egervári Sándor volt szövetségi kapitány szerint Modricék taktikája bevált, s a tizenegyesekkel negyeddöntősök.

A horvátok hite továbbjutást ért a világbajnokságon
Egervári Sándor szerint döntő volt, hogy a horvátok megakadályozták a gyors japán támadásokat
Fotó: MH

– A japánok gólja után a horvátok a második félidőben végre elkezdtek focizni, de miután a harmadik világbajnokságán is eredményes Perisic kiegyenlített, ismét visszavettek az iramból. Miért?

– Nem véletlenül, mert a horvát játékosok életkorának átlaga több mint harminc év, ezért elsősorban a biztonságra, a hatékony védekezésre összpontosítottak. Mivel nagyon fegyelmezetten játszottak, végül is a taktikájuk eredményes lett.

– A továbbjutás a szétlövésben dőlt el, miért a horvátok javára?

– Egy tizenegyescsatában nem a fizika erőnlét, a technikai tudás, hanem a lelki tényezők a döntők. A rutinos horvát játékosok négy éve már két tizenegyes párharcot is megnyertek a világbajnokságon, ezért jobban hittek a sikerükben. Nagyon magabiztosan lőttek, főleg az után, hogy kapusuk, Livakovic kivédte japánok az első, majd utána még két tizenegyesét.

– Az ázsiai válogatott megverte a német, a spanyol csapatot is, mégsem jutott a negyeddöntőbe. Mi hiányzott a játékukból ehhez?

– Mondhatnám röviden, hogy egy gól, például a hosszabbításban. A horvátok, tanulva például a németek váratlan vereségéből, nagyon jól felkészültek a japánok ellen. Sorra megakadályozták a gyors támadásaikat, kontráikat. A továbbjutásuk tehát nem volt érdemtelen.

– Korábban kiderült, hogy a két jó formában lévő, gólerős válogatott, az angol és a francia már a negyeddöntőben megmérkőzik egymással.

– Aminek a riválisaik gondolom örülnek, mert egy veszélyes ellenfelük a nyolc között kieseik. De talán mi nézők is nyerünk majd, mert a két kiváló támadókkal rendelkező csapat látványos, izgalmas mérkőzést játszik majd az elődöntőbe jutásért.

Kapcsolódó írásaink