Sport

Livakovic három tizenegyest kivédett

A japánok összeomlottak a szétlövésre

A horvátok, miként 2018-ban Oroszországban is, tizenegyespárbajban jutottak túl a nyolcaddöntőn. Kiejtették a japánokat. 

Livakovic három tizenegyest kivédett
Livakovic lett a nap hőse
Fotó: AFP/Andrej Isakovic

A katari labdarúgó-világbajnokság első igazi hosszabbításos mérkőzését hozta a horvát–japán nyolcaddöntő. Az ázsiai válogatott 1–0-ra vezetett Maeda a 43. percben szerzett góljával, ezt Ivan Perisic kiegyenlítette az 55. percben.

A két félidő közül az első volt a jobb, akkor a japánok nagyon jól és veszélyesen játszottak, a horvátok a második félidőre kapcsoltak rá, Gonda, a Kék Szamurájok kapusa akkor többször is látványosan védett. Mindegyik közül az élre kívánkozik az a vetődés, amellyel Luka Modric lövését hárította.

A horvátok különösen nem voltak bánatosak a hosszabbítástól, 2018-ban úgy jutottak el az egyenes kieséses szakaszban a döntőig, hogy mind a három mérkőzésük 120 percig tartott, sőt kétszer tizenegyespárbajban nyertek. Ha nem csak az oroszországi vb-t nézzük, a nagy tornákon az egyenes kieséses szakaszban játszott legutóbbi nyolc meccsükből hét nem dőlt el a rendes játékidőben.

Zlatko Dalic a 98. percben meglepő cserékre szánta rá magát, levitte Luka Modricot és Mateo Kovacicot. Mint kiderült, nem vállalt végül nagy kockázatot, biztonsági játékkal lement a hátralévő körülbelül 25 játékperc.

Jöhettek a tizenegyesek. Minamino rögtön elrontotta az első lövést, Livakovic hasába lőtte a labdát. Vlasic belőtte, 1–0 a horvátoknak. Mitoma is rosszul lőtt, Livakovic ezt is megfogta. Brozovic is gólt lőtt, 2–0. Aszano szépített, 2–1. Livaja túl lazán lőtte, kihagyta, maradt a 2–1. De nem volt baj, mert Livakovic megint kivédett egyet, így Pasalic a továbbjutásért lőhetett. A horvátok továbbjutottak.

Kapcsolódó írásaink