Sport

A japánok különleges hármasugrásra készülnek

A horvátok eddig csak a kanadaiak ellen szereztek gólt

Japán labdarúgó-válogatottja történelmi tettre készül a katari világbajnokság nyolcaddöntőjében, míg ellenfele, a horvát csapat megismételné négy évvel ezelőtti teljesítményét.

A japánok különleges hármasugrásra készülnek
Tanakodás egy horvát pontrúgásnál Lovro Majer és Luca Modric között
Fotó: AFP/Manan Vatsvayana

Az ázsiai válogatott harmadszor jutott a legjobb 16 közé, de mindannyiszor az jelentette a végállomást számára, így története legjobb szereplése lenne, ha hétfőn sikerülne továbbjutnia. Ráadásul különböző okok miatt mindhárom alkalommal szívszorító módon búcsúzott az egyenes kieséses szakaszban, ugyanis 2002-ben társrendezőként kapott ki 1–0-ra Törökországtól, nyolc évvel később Paraguaytól 11-esekkel szenvedett vereséget, míg az előző vb-n kétgólos vezetést elherdálva maradt alul 3–2-re Belgiummal szemben.

Európai riválisa ugyanakkor rutinosnak számít ebben a szakaszban, mert bár csak harmadszor jutott túl a csoportkörön, 1998-ban egészen a negyedik helyig, négy éve pedig a döntőig menetelt.

A japánok a csoportkörben két korábbi világbajnokkal, a német és a spanyol csapattal szemben már megmutatták, hogy egészen remekül játsszák a kontrajátékot, amellyel mindkettőt hátrányból fordítva legyőzték. Minden bizonnyal erre alapozva szeretnének továbbjutni a horvátokkal szemben is, mivel ezen az összecsapáson vélhetően mezőnyjátékban ugyanúgy alárendelt szerepben lesznek, tekintve, hogy a rivális Kovacic, Brozovic és Modric által alkotott középpályája általában uralja a meccseket. A japánok először vernének meg egy vb-n három európai csapatot is.

Morijaszu Hadzsime szövetségi kapitánynak egy helyen viszont mindenképpen változtatnia kell az alapcsapatán, mivel Itakura Ku két sárga lapja miatt ezúttal nem léphet pályára. Őt Tomijaszu Takehiro helyettesítheti a védelemben.

Ami a horvátok játékát illeti, ezúttal elöl hiányzik egy klasszis befejező csatár, legalábbis erről árulkodik, hogy a három csoportkörös találkozójából kétszer gólképtelen maradt a gárda. A négy évvel ezelőtti ezüstérmes csapatban ezt a szerepet Mario Mandzukic töltötte be, de ő már visszavonult, jelenleg pedig Zlatko Dalic szövetségi kapitány segítője.

A két válogatott már kétszer találkozott egymással a vb-k történetében, de a tét egyszer sem volt ekkora, az előző két alkalomra a csoportkörben került sor: 1998-ban a végül negyedik horvátok 1–0-ra győztek a pont nélkül záró japánok ellen, míg 2006-ban a nyeretlenül búcsúzó csapatok csatáján gól nélküli döntetlen született.

Nyolcaddöntő:

Japán–Horvátország

Al-Vakra, 16.00

A várható összeállítások:

Japán: Gonda Suicsi – Tomijaszu Takehiro, Tanigucsi Sogi, Josida Maja – Ito Junya – Morita Hidemasza, Tanaka Ao, Nagatomo Juto – Doan Ricu, Maeda Dajzen, Kamada Dajcsi

Horvátország: Dominik Livakovic – Josip Juranovic, Dejan Lovren, Josko Gvardiol, Borna Sosa – Mateo Kovacic, Marcelo Brozovic, Luka Modric – Andrej Kramaric, Marko Livaja, Ivan Perisic

Kapcsolódó írásaink