Sport

A Ferencváros középpályásánál nem volt jobb tunéziai mezőnyjátékos

Az ausztrálok továbbjutása meglepő, de megérdemelt

Két európai, egy dél-amerikai, és – mivel Ausztráliáról van szó, fura ezt így látni – egy „ázsiai” válogatott jutott tovább a C és a D csoportból. A nyolcaddöntőben Franciaország Lengyelországgal, Argentína pedig Ausztráliával játszik majd.

A Ferencváros középpályásánál nem volt jobb tunéziai mezőnyjátékos
Aissa Laidouni a francia Fofanával harcol
Fotó: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A C csoportban az argentinok vereséggel kezdtek a szaúdiak ellen, de utána talpra álltak, és a hátralévő két csoportmérkőzésüket egyaránt 2–0-ra megnyerték. A játék képe úgy festett szerda este, hogy ha nagyon muszáj lett volna, tudtak volna még többet is lőni. Messi, aki immár a legtöbb vb-mérkőzést játszott argentin futballista, továbbra is kulcsember, mindenki őt keresi a labdákkal, két gólt is szerzett a csoportkörben. De amikor a szaúdiak fordítottak, nem tudott segíteni, a lengyelek ellen pedig kihagyott egy tizenegyest.

A lengyelek, akik – mint emlékezhetünk rá – a magyar válogatott csoportjából jutottak ki, ott lesznek a nyolcaddöntőben, de eddig gyenge teljesítményt nyújtottak. A védekezésük az első két mérkőzésen rendben volt, Szczesny a csoportkör legjobb kapusa volt az A–D csoportot tekintve, de a támadójáték nem volt hasonló színvonalú. Robert Lewandowski ugyan a szaúdiak ellen megszerezte az első vb-gólját, de a játéka eddig nagy csalódás. A lengyel csapat szerencsével jutott tovább, de tény: 1986 óta először „élte túl” a csoportkört.

A mexikóiak viszont 1978 (!) óta, ha részt vettek, először estek ki a csoportkör végén. Elsősorban azért érheti kritika őket, hogy a szaúdiak ellen bő félóra alatt nem tudták megszerezni a harmadik gólt. Sőt, a végén még kaptak egyet.

A szaúdiak nagyon érdekes tornán vannak túl. Úgy indultak, hogy még a saját, otthoni sajtójuk is azt írta, szemernyi esélyük sincsen az argentinok ellen. Ám győztek, de utána már nem tudták megismételni ugyanazt a teljesítményt. Azt ellenben megmutatták, hogy különlegesen jól képzett, technikás futballistáik vannak.

A D csoportot megnyerő francia válogatott olyan összeállítást választott a tunéziaiak ellen, amely azt sejtette, Didier Deschamps nem tartja tragédiának, ha nem nyer a csapata. Nem is nyert, sőt kikapott, mert a VAR a 98. percben elvette Antoine Griezmann gólját. Érdemes a franciák az első két mérkőzésen mutatott teljesítményéből kiindulni a jövőre gondolva. Látszik, hogy erősek, látszik, hogy sok jó játékosuk van, de igazából eddig csak két játékosuk futballozott igazán jól, Kyliam Mbappé és Aurélien Tchouaméni. A franciák a 2016-os Európa-bajnokság döntője óta most először veszítettek Eb- vagy vb-meccset 90 vagy 120 perc alatt.

Miután Ausztrália továbbjutott, máris biztos, hogy a legutóbbi hat világbajnokságból ötödször is lesz az ázsiai konföderációnak csapata a nyolcaddöntőben. A Socceroos nagyon rosszul kezdett, 4–1-re kikapott a franciáktól. A vb-történelemben mindössze harmadszor jutott tovább olyan csapat a csoportkörből (1990, Jugoszlávia, 2006, Ukrajna), amelyik négy gólt kapott és vereséget szenvedett az első meccsén. Az ausztrálok nagyon összeszedték magukat a vereség után, kétszer is 1–0-ra nyertek. Feljavult a védekezésük.

A tunéziai csapat helyt állt, négy pontot szerzett, meggyőző, hogy mindössze egy gólt kapott a tornán, igaz, csak egyet is szerzett, azzal nyert. A Ferencváros középpályása, Aissa Laidouni kitűnő tornát zárt, a német sportmagazin, a Kicker osztályzatai alapján nem volt nála jobb mezőnyjátékos a tunéziai csapatban.

A dánok gyenge teljesítményt nyújtottak, óriási a kontraszt a vb-selejtezős teljesítményük és a Katarban látottak között. A vb-n három mérkőzésen egy gólt szereztek, a selejtezőkben tízen harmincat. Micsoda különbség!

Kapcsolódó írásaink