Sport

Az ausztrál válogatott is bejutott a nyolcaddöntőbe

A dánok a csoport utolsó helyén végeztek

Ami a továbbjutásokat illeti, megszületett a katari labdarúgó-világbajnokság első nagy meglepetése: csoportmásodikként az ausztrálok is továbbjutottak. A C csoport első helyezettjével játszanak majd.

Az ausztrál válogatott is bejutott a nyolcaddöntőbe
Mathew Leckie okkal elégedett
Fotó: AFP/Nicolas Tucat

A Socceroos ezt megelőzően 2006-ban jutott tovább a világbajnoki csoportkörből, erős túlzás, hogy ezúttal hazai környezetben, mindenesetre tény, hogy az Ausztrál Labdarúgó-szövetség az ázsiai konföderáció tagja.

Az első játékrész, e tornán nem meglepő módon, gól nélküli döntetlent hozott, a dánok birtokolták többet a labdát. A másodikban, mégpedig a hatvanadik percben, Mathew Leckie – aki egy évtizedet futballozott a német Bundesligában, légióspályafutása végén Dárdai Pál Herthájának volt a játékosa – egy dán labdavesztést követően egy szép csellel és egy pontos lövéssel megszerezte a vezetést csapatának.

A dánok nem tudtak ebből az ütésből felállni, az egész világbajnokságot (is) tekintve gyengén játszottak. Három mérkőzésükön mindössze egy pontot szereztek, no, meg egy gólt is – hol van már az előző Eb elődöntőjébe jutott gárda?

A Socceroos mind a három eddigi katari vb-meccsén 1-0-ra vezetett. Az elsőn a franciák fordítottak (1-4), a másik kettőt ellenben kapott gól nélkül megnyerték az ausztrálok.

A csoportot, a tunéziaiak elleni vereségüktől függetlenül, a franciák nyerték meg, második Ausztrália, harmadik Tunézia, negyedik Dánia.

Kapcsolódó írásaink