Sport

Visszakérhetnék a katari szurkolók a jegy árát

Katar két csúcsot is felállított, elsőként rendezett télen világbajnokságot, s válogatottja az első, amely hazai pályán mind a három mérkőzését elveszítette. Hollandia visszafogott teljesítménnyel is csoportelső lett. Szenegál húsz év után ismét nyolcaddöntőt játszhat a futball-világbajnokságon. Egervári Sándor volt szövetségi kapitány szerint az eddigi legszínvonalasabb mérkőzés a Spanyolország–Németország összecsapás volt.

Visszakérhetnék a katari szurkolók a jegy árát
Így ünnepelték a szenegáli szurkolók csapatuk továbbjutását
Fotó: AFP/Issout Sanogo

– A katari válogatott teljesítményét látva kissé megsajnáltam a gazdag szurkolóikat, akik százezer forintnak megfelelő összeget is kifizettek azért, hogy lássák, milyen gyenge csapatuk van.

– Ennél én is többet vártam a házigazdák csapatól...Aztán kiderült, hogy nem üti meg a világbajnoki szintet. A hollandok elleni, már tét nélküli mérkőzésen is látszott, hogy hiába akartak, amint szembesültek a pályán, hogy jobb képességűek az ellenfél játékosai, elveszítették a bátorságukat.

– A nemzetközi média nincs elájulva a hollandok eddigi játékától, akik így is csoportelső lettek.

– A holland válogatott kerete nagyon erős, amit bizonyít, hogy fél gőzzel játszva is megnyerték az egyik leggyengébb csoportot. Kapitányuk, Louis van Gaal nagyon rutinos edző, aki jól tudja, hogy egy világbajnokság nagyon hosszú, s nem a rajtnál lehet megnyerni. Mindenesetre kíváncsi vagyok arra, hogy a kieséses szakaszban tudnak-e sebességet váltani.

– Szenegál viszont, legjobbja, Sadio Mané nélkül is bejutott a tizenhat közé.

– Szenegál és Ecuador ki-ki meccset játszott, ezért izgalmasabb mérkőzésre számítottam. Ebben közrejátszott, hogy a dél-amerikai csapat az első félidőben nagyon visszafogottan játszott. Az afrikai csapat az egyenlítés után sem esett pánikban, gyorsan visszaszerezte a vezetést. A csapat és szurkolóik ünneplését látva ismét kiderült, hogy micsoda örömöt jelent egy világbajnoki siker.

– A BBC szakírója szerint Szenegál az angol válogatottnak is veszélyes ellenfele lehet a nyolcaddöntőben?

– Az afrikai csapatokra továbbra is jellemző a kiszámíthatatlanság. Az angol válogatott viszont sokkal stabilabb teljesítménye képes. De a fociban az a szép, főleg egy világbajnokságon, hogy nincs lefutott meccs.

– Hogy tetszik eddig ez a téli világbajnokság?

– Az elején érződött, hogy az európai bajnokságokból érkező játékosok pihenő és felkészülés nélkül érkeztek a világbajnokságra. Ennek ellenére a franciák, brazilok, hollandok, portugálok gond nélkül jutottak tovább. A spanyol-német mérkőzés pedig már a régi világbajnokságok színvonalát idézte.

Kapcsolódó írásaink