Sport

Jé, lehet sör nélkül is szurkolni

A Reuters talált pár nem zúgolódó nézőt

Láttunk már a közösségi médiában az egyik vb-stadion lelátóján látcsőből, pontosabban annak látszó tárgyból, kortyolni. És akadtak szurkolók, akik a sörös dobozokra húztak borítót valamelyik üdítőmárka dizájnjával. A többség azonban, ha nem is boldogan, de elfogadta: a stadionokban és azok környékén még külföldiek sem ihatnak alkoholt. Katarban ez a rend.

Jé, lehet sör nélkül is szurkolni
Ez a japán nagyon boldog az alkoholmentes sörével Katarban
Fotó: AFP/Philip Fong

A Reuters arról számolt be keddi cikkében, hogy a pia hiánya nem elviselhetetlen. A fociszurkolók nagy része szín józanul is tudja élvezni a mérkőzéseket. Elfogadták, hogy a FIFA első, muszlim országban rendezett világbajnokságán nincs a lelátón alkohol.

A sör, mint olyan nem teljesen elérhetetlen Katarban. A kijelölt szurkolói zónákban és egyes szállodákban – horror áron, fél litert 50 katari riyalért (13,70 dollár)árusítanak – hozzá lehet jutni, de nem éri meg a fáradtságot.

A Reuters megszólított egy ausztrál szurkolót, Stefaan Pacquee, aki tizenhat évesen az apjával ment ki először meccsre, s azóta gondolta úgy, hogy a sör, a foci és a barátok összetartozó fogalmak.

„Szóval hiányzik. És nem hiszem, hogy a Budweiser Zero ezt kompenzálni fogja. De hé, itt vagyunk, gyönyörű az idő, remek a hangulat”– mondta Pacquee.

Horogra akadt egy német szurkoló is, bizonyos Christian Kopatsch aki elmondta, hogy a hazájában is előfordulnak meccsek, amelyekre tilos italt bevinni, mert nagy esélye lett volna a szurkolói erőszaknak. Számára tehát nem olyan nehéz elfogadni, hogy ez a vb sörmentes. Sőt, ő érezni véli, hogy Katarban normálisabbak a szurkolók, kevesebb az összetűzés még a rivális táborok között is, miközben a vb-t otthon nézők szurkolói vandalizmusa nem ritka most sem, ez történt a marokkói győzelem után Belgiumban a marokkói közösségben, de Tenerifén és Angliában is.

„Szerintem békésebb így. Nincsenek részeg emberek, a szurkolók egyszerűen csak boldogok”– mondta Kopatsch a Reuters riporterének.

Egyébként meg a egyfajta szuper drága VIP-jegy mellé akár alkoholt is kaphat bárki. Ha kifizette az alsó hangon 19 ezer dolláros belépő árát.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink